ГоловнаПолітика

​Зеленський: Іран запропонував по $80 тис. родичам загиблих українців з літака МАУ

Президент вважає, що цього мало.

​Зеленський: Іран запропонував по $80 тис. родичам загиблих українців з літака МАУ
Фото: telegram.org/V_Zelenskiy_official

Іран запропонував виплатити по 80 тис. доларів родичам 11 українців, які загинули в авіакатастрофі літака МАУ в Ірані.

Про це в коментарі ТСН сказав президент Володимир Зеленський.

"Щодо іранської сторони - вони запропонували відразу 80 тисяч доларів кожній родині кожного загиблого, але ми на це не погодилися. Мені здається, що цього замало. Коли дружина загиблого каже, що чоловік був єдиним годувальником, а в неї роботи немає і дитині треба в інститут вступати - 80 тисяч доларів це зовсім мало. Хоча, звичайно, не вимірюється людське життя жодними грошима, але ми будемо тиснути, щоб виплати були більшими", - сказав президент.

Україна виплатила родичам загиблих по 200 тисяч гривень, тобто близько 8 тисяч доларів.

Він зазначив, що двічі обговорював з президентом Ірану ситуацію з катастрофою літака.

"Скажу відверто, якщо це було щиро, він справді визнав свою провину, він справді сказав, що це велика трагедія, велика помилка, і він сказав, що тільки їхня сторона винна. Він співчував і багато разів говорив, що співчуває, і що вони молитимуться. Я говорив, що повернути наших людей уже неможливо. Він сказав - це тільки наша вина, ми зробимо все, щоб усі винні були покарані й буде компенсація", - розповів Зеленський.

Нагадаємо, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, що мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту було 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 громадян Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН і Великої Британії.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram