ГоловнаПолітика

Помпео висловив співчуття сім'ям загиблих під час аварії "Боїнга" в Ірані

"Сподіваюся, що США будуть продовжувати надавати допомогу, а іранці понесуть відповідальність за ті дії".

Помпео висловив співчуття сім'ям загиблих під час аварії "Боїнга" в Ірані
Майкл Помпео
Фото: president.gov.ua

Держсекретар США Майк Помпео висловив співчуття сім'ям загиблих у катастрофі українського "Боїнга" в Ірані і пояснив, чому відклав свій візит в Україну.

"Я планував приїхати раніше. Проте питання, які були пов'язані з Іраном, затримали мене у Вашингтоні. Спасибі, що поставилися до цього з розумінням. Хочу висловити свої співчуття у зв'язку з тими людськими втратами, яких зазнала Україна після того, як було збито літак. Сподіваюся, що США будуть продовжувати надавати допомогу, а іранці понесуть відповідальність за ті дії", - заявив держсекретар.

Президент Володимир Зеленський подякував Помпео та США за підтримку.

"Показовим прикладом нашого партнерства стала чітка і злагоджена робота під час трагедії з українським «Боїнгом» в Ірані. Я подякував американським партнерам за допомогу, підтримку і за дуже важливу інформацію", - сказав він.

Нагадаємо, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який повинен був виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (серед них 9 членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН і Великобританії.

Про те, що авіакатастрофа могла статися через влучення зенітної ракети, повідомили декілька джерел у Пентагоні та розвідувальних службах, на це ж натякнув президент США Дональд Трамп. CNN з посиланням на джерела, близькі до розвідки, повідомили, що літак МАУ було збито двома зенітними ракетами російського виробництва класу "земля-повітря".

Через кілька днів Іран зізнався, що літак було збито, оскільки військові сприйняли його за ворожий об'єкт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram