ГоловнаПолітика

Нову редакцію Конституції необхідно прийняти до місцевих виборів, - Володимир Гірняк

"Необхідно відкинути атавізми на кшталт обласних і районних адміністрацій і сформувати виконкоми на рівні регіонів".

Нову редакцію Конституції необхідно прийняти до місцевих виборів, - Володимир Гірняк
Владимир Гирняк
Фото: Макс Левин

Заступник голови Львівської обласної ради (2015-2019), голова координаційної ради політичної партії "Громадянська позиція" Володимир Гірняк вважає, що зміни до Конституції, які стосуються питань децентралізації, необхідно прийняти до виборів до місцевих рад. Про це він заявив під час круглого столу "Децентралізація 2020. Турборежим" в Інституті Горшеніна.

"Питання децентралізації та змін до Конституції почали обговорювати ще у 2015 році, але на той момент це не було сприйнято суспільством. Планувалося, що обрана тоді місцева влада працюватиме не всю каденцію, а на 2 роки, тому що реформа і зміни в Основний закон мали відбутися за 2 роки. Реформа йде і ставлення суспільства до децентралізація змінюється у кращий бік, але процес затягнувся. Ключове питання у тому, що нова модель, нова редакція Конституції повинна бути прийнята до місцевих виборів, які мають відбутися в останню неділю жовтня. Необхідно відкинути атавізми на кшталт обласних і районних адміністрацій і сформувати виконкоми на рівні регіонів. Існуючий дуалізм влади не дає працювати так ефективно, як хотілося б", - зазначив Володимир Гірняк.

Нагадаємо, згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна спільно з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, більшість українців (68,3%) вважають за необхідне, щоб нова влада продовжувала реформу місцевого самоврядування і децентралізації, розпочату попередньою владою, а 45,3% опитаних відзначили позитивні зміни, які вже відбулися у їхньому населеному пункті в результаті децентралізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram