ГоловнаПолітика

Питання "особливого статусу" у змінах до Конституції викликає великі побоювання, - Олена Шкрум

За її словами, існуюча норма про статус адміністративно-територіальних одиниць служить свого роду захистом від тиску з боку інших країн.

Питання "особливого статусу" у змінах до Конституції викликає великі побоювання, - Олена Шкрум
Алена Шкрум
Фото: Макс Левин

Народний депутат України від ВО «Батьківщина» Олена Шкрум вважає, що питання "особливого статусу" адміністративно-територіальних одиниць, сформульоване у президентському пакеті змін до Конституції, потенційно несе у собі низку загроз для країни. Про це вона заявила під час круглого столу "Децентралізація 2020. Турборежим" в Інституті Горшеніна.

"Президент двічі відкликав і перевносив у парламент свої зміни до Конституції. І це хороший знак, тому що говорить про те, що президент розуміє, що не можна ламати через коліно ані парламент, ані суспільство з такої важливої теми. Однак великі побоювання викликає питання "особливого статусу" адміністративно-територіальних одиниць, регульованого виключно законами України, яке міститься у документі, внесеному президентом у парламент. Без розуміння того, що собою являє "особливий статус" і для чого його включено, "Батьківщина" не зможе дозволити собі дати голоси за зміни до Конституції", - підкреслила Олена Шкрум.

За її словами, існуюча норма про статус адміністративно-територіальних одиниць служить свого роду захистом від тиску з боку інших країн.

"Якщо відійти на крок назад і проаналізувати, що говорив Конституційний суд щодо змін до Конституції пана Порошенка в частині особливого статусу, то там була думка про те, що Конституцію взагалі не можна міняти під час війни. Ми не говоримо про це, ми говоримо про те, чому норма про статус адміністративно-територіальних одиниць у Конституції є і її не можна змінювати під час війни. Вона існує для того, щоб у змінах до Конституції інша країна, у тому числі агресор, не могла диктувати нам конкретні зміни, щоб закінчити війну. Така логіка цієї норми", - зазначила Олена Шкрум.

Нагадаємо, згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна спільно з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, більшість українців (68,3%) вважають за необхідне, щоб нова влада продовжувала реформу місцевого самоврядування і децентралізації, розпочату попередньою владою, а 45,3% опитаних відзначили позитивні зміни, які вже відбулися у їхньому населеному пункті в результаті децентралізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram