ГоловнаПолітика

Українці не повірили, що поїздка Зеленського в Оман була робочою

Третина опитаних Центром Разумкова вважають, що президент літав на відпочинок.

Українці не повірили, що поїздка Зеленського в Оман була робочою
Фото: ЕРА/UPG

Тільки 12% українців вірять, що різдвяна поїздка президента Володимира Зеленського в Оман була робочою.

Про це свідчить соціологічне опитування, проведене Центром Разумкова з 17 по 21 січня 2020 року на замовлення "Обозревателя". Було опитано 2000 респондентів у всіх регіонах України, крім тимчасово окупованих Криму і територій Донецької і Луганської областей. Вибірка представляла доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками, теоретична похибка не перевищує 2,3%.

Респондентів попросили оцінити мету поїздки Зеленського і вибрати один із чотирьох варіантів відповіді. Відповіді розподілилися так:

- офіційна дипломатична поїздка - 11,9%

- відпочинок - 31,3%

- прикриття для таємної зустрічі з вищим керівництвом РФ - 10,4%

- прикриття для офшорних фінансових операцій - 5,7%.

Решта респондентів або відмовилися від відповіді, або заявили, що не чули про поїздку.

При цьому в іншому питанні соціологи прямо вказали, що Зеленський "під час різдвяних свят відпочивав в Омані", і запитали, чи правильно він вчинив. 31,1% опитаних сказали, що президент вільний відпочивати, де захоче, а 25% це питання взагалі не цікавить. Водночас 26,4% учасників опитування відповіли, що під час Різдва президент повинен бути в Україні.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський, який зустрічав Новий рік у Карпатах, на Різдво несподівано полетів в Оман.

Після того, як про це дізналися ЗМІ, Офіс президента заявив, що голова держави відбув до Оману з робочою поїздкою для "зустрічей на вищому рівні" - з міністром, відповідальним за іноземні справи, Юсуфом бін Аляві бін Абдаллою і виконавчим президентом Державного генерального резервного фонду Абдулсаламом аль-Муршиді.

Судячи з офіційних фотографій, переговори відбулися в одному з місцевих готелів і пройшли в один день, хоча Зеленський перебував у країні з 5 по 8 січня.

Вранці 8 січня прессекретарка Зеленського повідомила, що він перериває свій візит в Оман через катастрофу літака МАУ в Ірані. Незважаючи на це, до Києва президент повернувся тільки вночі 9 січня, майже через добу після аварії.

10 січня султан Оману помер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram