ГоловнаПолітика

Шокін написав заяву на Байдена в ДБР

Колишній генпрокурор намагається пришити Байдену ч.2 ст.343 Кримінального кодексу.

Шокін написав заяву на Байдена в ДБР
Фото: politconservatism.ru

Колишній генеральний прокурор Віктор Шокін написав заяву в Держбюро розслідувань на колишнього віцепрезидента США Джо Байдена.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", він вимагає розслідувати "скоєння кримінального правопорушення громадянином Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом на території України і за її межами".

Суть злочину, на думку Шокіна, полягає у втручанні в діяльність працівника правоохоронного органу (ч. 2 ст. 343 Кримінального кодексу).

Шокін зазначає, що погодився залишити посаду генпрокурора України внаслідок тиску Байдена.

"Протягом останніх місяців 2015 року та перших 2016-го Джозеф Байден, використовуючи своє службове становище, кілька разів особисто прибував до України з офіційними візитами, маючи на меті проведення з керівниками держави переговорів про моє усунення з займаної посади і, як наслідок, згортання об'єктивного розслідування кримінальних проваджень за фактами протиправної діяльності осіб, пов'язаних з компанією Burisma Holding Limited (Кіпр), у тому числі сина зазначеного високопосадовця", - написав Шокін у заяві.

Нагадаємо, Шокін подав у відставку в середині лютого 2016 року на прохання президента Петра Порошенка. Однак голосування щодо відставки Шокіна у Верховній Раді пройшло лише через півтора місяця - 29 березня 2016 року. 3 квітня 2016 року президент своїм указом звільнив Шокіна.

На початку 2018 року колишній віцепрезидент США Джо Байден розповів, що відставка Шокіна відбулася під його тиском.

Через рік команда Трампа почала використовувати це зізнання, щоб не допустити участі Байдена, одного найрейтинговіших кандидатів від Демократичної партії, у виборах президента США.

Адвокат Трампа Руді Джуліані намагався допомогти Шокіну з отриманням американської візи, а потім прилетів до Києва для особистої зустрічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram