ГоловнаПолітика

Адвокат Порошенка: канадські експерти підтвердили справжність голосу Труби на записах прослушки

Колишній голова ДБР називав записи фейком.

Адвокат Порошенка: канадські експерти підтвердили справжність голосу Труби на записах прослушки
Игорь Головань
Фото: interfax.ua

Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань заявив, що канадські експерти з організації Forensic Science Services, Inc. підтвердили справжність "плівок Труби".

Про це він сказав на пресконференції в четвер.

"Учора журналісти телеканалу «Прямий» опублікували висновок міжнародної компанії, і цей висновок експерта - за допомогою найбільш провідних методів інструментарію, використовуваних провідними спецслужбами західних країн і експертними установами щодо ідентифікації голосів і вивчення аудіо і відеозаписів - встановив, що всі ці опубліковані в мережі записи «Трубу прорвало», там говорить сам Роман Труба. Використовували біометричні методики дослідження, під час яких людина не бере участі в дослідженні", - заявив Головань.

Він зазначив, що на аудіо записані розмови про організацію політичного переслідування проти Порошенка.

"Ми знаємо, що в тих опублікованих кліпах ішлося і про інші кримінальні провадження, на які здійснювали, зважаючи на зміст тих розмов, незаконний вплив. Там точно встановлено, що звучить голос Романа Труби, і це такий категоричний висновок без обмовок, без будь-яких застережень", - зазначив Головань.

За його словами, голос на записах порівнювали з публічними виступами Труби.

"Для того, щоб ідентифікувати пана Романа Трубу в цих розмовах, використали ті доступні записи, наприклад, брифінги, які він робив на посаді", - сказав адвокат.

Він також підкреслив, що аналіз ідентичності голосів інших імовірних учасників розмови буде зроблено найближчим часом.

"Там багато коментував [керівник слідчого відділу центрального апарату ДБР Олег] Корецький, який теж, імовірно, є активним учасником тих розмов, які були опубліковані. Де, ймовірно, йдеться про його участь в організації політичних переслідувань і незаконних дій. А також про те, що він особисто їздив до Офісу президента з доповідями, як він виконує незаконні дії. Для нас тепер відкривається можливість, маючи зразки коментарів телеканалам, робити відповідні експертизи й ідентифікувати і перевести його статус з імовірного на точно встановленого", - сказав Головань.

На думку іншого адвоката Порошенка Іллі Новікова, результати експертизи свідчать про те, що усі провадження, розпочаті ДБР при Романі Трубі, скомпрометовані і повинні вважатися політично мотивованими.

"Багато хто вважатимуть, що після відставки Труби нові експертизи і достовірне встановлення того, що на записі дійсно голос Романа Труби, може мати тільки історичне значення. Це не відповідає дійсності. Принципове юридичне значення має той факт, що Ірина Венедиктова, яка зараз очолює ДБР, прийняла рішення, як кажуть музиканти, грати з тієї ж цифри. Тобто не було проведено перезавантаження усіх проваджень", - сказав адвокат.

"Рішення нового керівництва ДБР не проводити перевірку за цими обставинами, а продовжувати, як ніби нічого не відбувалося, призвело до того, що сьогодні, незважаючи на те, що керівництво змінилося, усі ці провадження скомпрометовані і повинні розглядатися як політично мотивовані. Це достовірний факт як результат прямих службових зловживань попереднього керівництва. З кожним днем, протягом якого нове керівництво ДБР не вживає заходів для того, щоб з'ясувати обставини, а навпаки, продовжує діяти у тому ж усле, дедалі чіткішого характеу набуває зловживання з боку нового керівництва. Це істотно", - додав Новиков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram