ГоловнаПолітика

Населення України становить 37,289 млн осіб, - дані електронного перепису

Однак це тільки ті, хто фізично перебуває в країні.

Населення України становить 37,289 млн осіб, - дані електронного перепису
Дмитрий Дубилет
Фото: business.ua

Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет заявив, що, згідно з попереднім переписом населення України, його чисельність склала 37 млн 289 тис. людей. Про це міністр повідомив на пресконференції.

"На жаль, ця цифра не включає людей, які постійно проживають за кордоном і на окупованих територіях. Це кількість людей, які фізично перебували на території України станом на 1 грудня 2019", - заявив він.

При цьому населення Києва становить 3,7 млн жителів. "У місті Київ живе 3,7 млн осіб. До речі, мене це вразило, я чомусь думав, що буде менше", - розповів Дубілет.

Фото: pravda.com.ua

Перепис проводили за допомогою трьох методів, при цьому, за словами міністра, результат були приблизно однаковими. "Максимальна різниця між результатами вийшла 2,86%. Для того, щоб ухвалювати ефективні управлінські рішення, велика точність не потрібна", - розповів Дубілет.

Перший метод – дані мобільних операторів. Були зібрані анонімні дані про кількість абонентів з кожного оператора за два місяці з урахуванням виключення даних абонентів, які були онлайн менш ніж місяць. Були також виключені модемні пристрої.

Після цього було соціологічне дослідження, оскільки в деяких абонентів може бути кілька мобільних телефонів і сім-карток. До цього ж методу були додані дані з реєстрів дітей і молоді та пенсіонерів.

Згідно з другим методом, який називався «ялинка», людей розподіляли за статтю і віком. Використовували дані Держстату і реєстрів, а також дані Пенсійного фонду. Згідно з розподілом за віком, в Україні дітей - 15%, ранній працездатний вік - майже 10%, основний - 44%, зрілий -14% і літніх людей - від 6 млн. Якщо розподіляти жителів за статтю, згідно з підрахунками Кабміну, вийшло 20,01 млн жінок і 17,28 млн чоловіків.

Третім методом був підрахунок даних із держреєстру фізичних осіб.

Нагадаємо, в листопаді Дмитро Дубілет повідомляв про алгоритм для електронної перепису населення. За основу взято дані мобільних операторів про кількість користувачів і їх місце розташування. Зі спецреєстру взято дані про дітей і пенсіонерів.

Раніше Дубілет також повідомляв, що про спосіб перепису населення у 2020 році ще тривають дискусії, але, на його думку, традиційний спосіб проводити не потрібно, оскільки це зайві витрати.

За словами міністра, в деяких районах Києва вже був пілотний перепис населення, протягом якого безліч людей не відчинили дверей, що засвідчило неефективність традиційного способу.

Натомість директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова вважає, що електронний перепис населення, запропонований урядом, є неефективним і неточним

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram