ГоловнаПолітика

Зеленський обговорив з головою ОБСЄ розширення мандата СММ на Донбасі

"Що дуже важливо - це робота ОБСЄ у форматі 24/7 на всій території Донбасу, включаючи спостереження на російсько-українському кордоні".

Зеленський обговорив з головою ОБСЄ розширення мандата СММ на Донбасі
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром, міністром європейських і закордонних справ Албанії, діючим головою ОБСЄ Еді Рамою.

Про це повідомляють на сайті президента.

"Для нас дуже важливо, що Албанія завжди підтримувала суверенітет і територіальну цілісність України. Спасибі вам за це", - сказав Зеленський.

Президент підкреслив, що питання відносин з ОБСЄ в контексті головування Албанії в цій організації дуже важливе для України.

Зеленський також зазначив, що на зустрічі в нормандському форматі в Парижі 9 грудня 2019 року сторони домовилися про декілька позицій щодо ОБСЄ, які допоможуть у досягненні миру на Донбасі. Йдеться про цілодобову роботу моніторингової місії, дзеркальне збільшення кількості спостерігачів на контрольованій Україною території і на окупованій, а також про доступ ОБСЄ на ділянки, де не відбулося розведення сил.

"Що дуже важливо - це робота ОБСЄ в форматі 24/7 на всій території Донбасу, включаючи спостереження на російсько-українському кордоні. І вкрай необхідно, щоб там було створено умови для безпеки спостерігачів. Це важлива гуманітарна місія", - наголосив президент.

Еді Рама погодився, що такий формат допоможе отримувати більш достовірні дані спостереження, а також зазначив, що Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ слід посилити.

Додатково сторони обговорили економічні відносини між Україною та Албанією. Зокрема, зробили акцент на розвитку туристичної галузі та потенціалу товарообігу.

Нагадаємо, раніше голова МЗС Вадим Пристайко обговорював з головою ОБСЄ посилення обстрілів на Донбасі, а також питання посилення Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Місія ОБСЄ почала роботу в Україні в березні 2014 року - спочатку в Криму, куди в підсумку окупанти перестали пропускати спостерігачів, а потім і на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram