ГоловнаПолітика

Данілов попросив ЗМІ не маніпулювати на темі повернення "чорних скриньок" збитого літака МАУ

Секретар РНБО назвав перемови з Іраном "складними й напруженими".

Данілов попросив ЗМІ не маніпулювати на темі повернення "чорних скриньок" збитого літака МАУ
Алексей Данилов

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов звернувся до вітчизняних і зарубіжних ЗМІ з проханням не маніпулювати на темі повернення в Україну бортових самописців збитого в Ірані українського літака.

Про це йдеться у зверненні Данілова, оприлюдненому на сайті РНБО.

"Звертаюся до вітчизняних та іноземних ЗМІ з проханням займати виважену і відповідальну позицію стосовно висвітлення питання про повернення в Україну "чорних скриньок" літака Boeing-737-800 української компанії "Міжнародні авіалінії України", збитого 8 січня 2020 року в Ісламській Республіці Іран", - ідеться в публікації.

Секретар РНБО повідомив, що нині тривають постійні консультації українських та іранських експертів з цього питання. "Перемовини складні і напружені", - додав він.

На думку Данілова, інформаційний ажіотаж, маніпуляції навколо цієї теми, поширення неперевіреної інформації значно ускладнюють переговорний процес і можуть негативно вплинути на його результативність.

"Наполегливо закликаю ЗМІ під час висвітлення питання повернення "чорних скриньок" користуватися офіційною інформацією українських органів влади, яку надаватимуть залежно від досягнення домовленостей з іранською стороною", - додав Олексій Данілов.

Раніше агентство IRNA повідомило, що Іран передумав передавати Україні бортові самописці збитого літака МАУ.

Нагадаємо, літак рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії "МАУ" розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із семи країн, зокрема 11 українців (дев'ять членів екіпажу та дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Іран мав відправити в Україну "чорні скриньки" до 15 січня включно, однак за заявами заступника генпрокурора Віктора Трепака, Іран не передав їх. Без бортових самописців встановити всі причини трагедії літака МАУ буде неможливо.

17 січня стало відомо, що доступ до бортових самописців "на місці" отримає спільна група експертів з Канади, України та Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram