ГоловнаПолітика

Рада відхилила прийнятий у першому читанні законопроєкт про Бюро фінансових розслідувань

Створення фінансової поліції знову зупинено.

Рада відхилила прийнятий у першому читанні законопроєкт про Бюро фінансових розслідувань
Фото: Анна Стешенко

Верховна Рада відхилила законопроєкт №1208-2 про Бюро фінансових розслідувань, прийнятий у першому читанні в жовтні 2019 року.

За це проголосували 253 депутати.

Причиною відкликання законопроєкту став негативний висновок профільного комітету і головного юридичного управління. У той самий час в опозиції заявили, що створення фінансової поліції все одно має бути пріоритетом для Верховної Ради.

"Цей орган критично необхідний. Дискусія про те, хто буде призначати голову. У принципі, вже чітко встановлено в рішенні Конституційного Суду - керівників центральних органів влади, і правоохоронних у тому числі, повинен призначати Кабінет Міністрів", - сказав із цього приводу нардеп Ярослав Юрчишин з "Голосу".

За даними "НВ", відмова від законопроєкту пов'язана з тим, що президент Володимир Зеленський вважає, що Бюро фінансових розслідувань має бути підконтрольне Офісу президента, а не Мінфіну, як раніше було прописано в законопроєкті.

Нагадаємо, БФР мало стати новим центральним органом виконавчої влади, яке розслідувало б злочини у сфері фінансів і суміжних сферах.

Нагадаємо, що фінансову поліцію під назвою "Служба фінансових розслідувань" планували створити ще 2017 року, але реформу зупинив президент Петро Порошенко. Він хотів створити замість цього Національне бюро фінансової безпеки, але Рада цю ідею не підтримала.

У 2019-му нова влада повернулася до ідеї створення фінансової поліції, і на початку жовтня в першому читанні було прийнято закон про створення Бюро фінансових розслідувань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram