ГоловнаПолітика

Західні посольства розкритикували проєкт Зеленського про децентралізацію

"Якість і консенсус важливіші, ніж швидкість".

Західні посольства розкритикували проєкт Зеленського про децентралізацію
Фото: president.gov.ua

Західні посольства розкритикували законопроєкт президента Володимира Зеленського про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади.

"Зміни до Конституції щодо децентралізації повинні зміцнити права громад! Новий проєкт не відповідає цій вимозі", - йдеться в повідомленні посольства Німеччини в Twitter.

Дипломати зазначили, що "якість і консенсус важливіші, ніж швидкість".

У посольстві Канади також заявили, що стурбовані обмеженням демократичних процесів цим законопроєктом і закликали узгодити його з принципами Євросоюзу.

"Канада поділяє стурбованість багатьох голів місцевої влади, представників громадянського суспільства й експертів щодо законопроєкту №2598, які обмежують демократичні процеси. Ми закликаємо до інклюзивних громадських консультацій щодо змін і узгодження з принципами ЄС", - ідеться в повідомленні посольства в Twitter.

Нагадаємо, 13 грудня минулого року президент Зеленський вніс у Верховну Раду проєкт закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади - і 16 грудня з'явився його текст: президент пропонує ліквідувати поняття "район"; ввести "округ" і інститут префектів замість держадміністрацій; виокремити такі адміністративно-територіальні одиниці, як громада, округ, область, АР Крим.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував проведення 24 січня позачергового засідання Ради для розгляду питання про децентралізацію.

14 січня посол ЄС в Україні Матті Маасікас нагадав українській владі, що зміни до Конституції щодо гарантій місцевого самоврядування повинні відповідати Європейській хартії місцевого самоврядування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram