ГоловнаПолітика

Гончарук пояснив високі зарплати міністрів необхідністю подолати корупцію

Він попросив журналістів не спекулювати цифрами, а "розбиратися до кінця".

Гончарук пояснив високі зарплати міністрів необхідністю подолати корупцію
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук пояснив підвищення заробітних плат міністрам прагненням уряду побороти корупцію у владі.

"Наша принципова позиція - в уряді не буде корупціонерів і схем. Припинивши схематоз і зробивши міністрам білі високі зарплати, ми долаємо корупційну практику у владі", - написав Гончарук у фейсбуці.

Він попросив журналістів не спекулювати цифрами, а "розбиратися до кінця". "У деяких випадках міністри в грудні отримали із затримкою виплати за кілька місяців", - пояснив прем'єр.

За словами Гончарука, його уряд припинив практику тіньових схем і відкатів в уряді - і міністри живуть на зарплату від платників податків. Дані про те, скільки вони отримують, відкриті для громадськості.

Гончарук також пообіцяв, що представники Кабміну незабаром нададуть "деталізацію з поясненнями".

"Багато років в Україні чиновники офіційно отримували по кілька тисяч гривень, а за тіньовими схемами крали десятки і сотні мільйонів доларів або отримували зарплати в конвертах. Їм не потрібна була офіційна висока зарплата, тому що вони, офіційно прибідняючись, за лаштунками грабували країну і людей", - підкреслив Гончарук.

Прем'єр переконаний, що робота державних топменеджерів, якими є міністри, повинна відповідно винагороджуватися.

"Держслужбовці всіх рівнів повинні отримувати гідну зарплату, щоб у них не було спокуси зловживати своїм службовим становищем", - додав він.

Як повідомляли, Верховна Рада в п'ятницю, 17 січня, планує заслухати інформацію урядовців про зарплати і премії в органах виконавчої влади.

Нагадаємо, 3 січня видання "НВ" повідомило, що голова Мінекономрозвитку Тимофій Милованов, який скаржився на низький оклад, восени отримував премії в розмірі від 345 до 587% окладу. У результаті його підсумкова зарплата в листопаді після сплати податків склала 64306 грн.

Пізніше стало відомо, що гендиректор "Укрпошти" у 2020 році буде отримувати 1,89 млн гривень на місяць, а керівники "Нафтогазу" отримають 700 млн гривень премії за відсуджені $2,9 млн у "Газпрому".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram