ГоловнаПолітика

У МЗС відповіли на звинувачення Ізраїлю в антисемітизмі

Україна зберігає пам'ять про трагедію Голокосту і працює над відновленням історичної справедливості.

У МЗС відповіли на звинувачення Ізраїлю в антисемітизмі
Фото: Олександр Рудоманов

Україна рішуче засуджує будь-які форми нетерпимості та антисемітизму, а органи влади на всіх рівнях докладають зусиль для боротьби з їх проявами.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій пресцентром Міністерства закордонних справ "щодо безпідставних звинувачень України в антисемітизмі".

"Це було також визнано міжнародними та неурядовими організаціями, а також Міністерством у справах діаспори Ізраїлю. Така оцінка збігається з даними єврейської громади України та національних правозахисних неурядових організацій", - наголошується в документі.

У МЗС заявили, що збереження історичної пам'яті про трагедію Голокосту в Україні, відновлення історичної справедливості, зокрема щодо тих, хто боровся за незалежність української держави і "чию пам'ять на догоду своїм інтересам зганьбила пропагандистська машина СРСР, і надалі залишатимуться важливими напрямами державної політики України".

"Ще раз наголошуємо, що цивілізовані нації повинні виходити з принципу шанувати всіх загиблих, а дискусії в цій сфері повинні тривати на рівні істориків і експертів, а не політиків", - йдеться в заяві.

У заяві МЗС Ізраїлю йшлося, що в Україні вшановують осіб, відповідальних за вбивство євреїв під час Голокосту і "погроми, а також антисемітські ідеологи Українського національного руху останнім часом стали предметом публічного вшанування в Україні". МЗС Ізраїлю висловило "засудження цих явищ".

2 січня посольства Польщі та Ізраїлю засудили Львівську облраду та КМДА за заходи на честь Бандери та Мельника, а також письменника і політичного діяча Івана Липи та його сина, одного з ідеологів українського націоналізму Юрія Липи.

Дипломати обурювалися, що 24 грудня Львівська обласна рада ухвалила постанову, спрямовану на виділення державних коштів у 2020 році для вшанування пам'яті Мельника, Івана і Юрія Липи, а Київська міська державна адміністрація 1 січня на своїй будівлі "виставила банер із зображенням Степана Бандери".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram