ГоловнаПолітика

Зеленський зробив "Феофанію" доступною для всіх

У 2020 році в Україні має розпочатися реформа вторинної медичної допомоги.

Зеленський зробив "Феофанію" доступною для всіх
Фото: KP.UA

Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про забезпечення доступності для громадян медичної допомоги, що надається клінічною лікарнею "Феофанія" Державного управління справами".

Указ №10/2020 від 14 січня оприлюднено на сайті глави держави.

Президент доручив Кабінету Міністрів та Державному управлінню справами у тримісячний термін вжити заходів, необхідних для забезпечення доступності для громадян сучасних методів діагностики і лікування, високоспеціалізованої медичної допомоги, що надається клінічною лікарнею "Феофанія".

Указ набирає чинності з наступного дня після його опублікування.

У травні 2019 року урядовий комітет з економічних питань підтримав законопроєкт №10231, який виводить медичні заклади у підпорядкуванні ДУС і Нацакадемії медичних наук з процесу трансформації системи охорони здоров'я. Рішення було ухвалено за особистого сприяння голови комітету, першого віцепрем'єра Степана Кубіва.

У МОЗ, яке тоді очолювала Уляна Супрун, наполягали, що відомчі медичні заклади, зокрема депутатська лікарня "Феофанія", повинні перейти на принцип "гроші йдуть за пацієнтом".

У 2020 році в Україні має розпочатися реформа вторинної медичної допомоги. Вона передбачає, що, отримавши скерування від сімейного лікаря до вузького спеціаліста, пацієнт зможе звернутися до будь-якого фахівця цього профілю в будь-якому медичному закладі України. НСЗУ платитиме медзакладу за кожну надану цим фахівцем послугу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram