ГоловнаПолітика

Україна повідомила НАТО про готовність відправити 20 військовослужбовців до Іраку

Запрошення стати операційним партнером місії НАТО "свідчить про визнання цінності українського військового досвіду і професіоналізму".

Україна повідомила НАТО про готовність відправити 20 військовослужбовців до Іраку
Архивное фото
Фото: Укринформ

Україна повідомила НАТО про готовність стати операційним партнером Альянсу в Іраку.

Про це віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба заявив під час зустрічі із заступником генерального секретаря НАТО з питань операцій Джоном Манзою в штаб-квартирі НАТО.

"Я проінформував заступника Генсека, що в України є план відправити 20 військовослужбовців на підтримку місії НАТО в Іраку після того, як Альянс відновить її роботу. Запрошення стати операційним партнером місії Альянсу в Іраку свідчить про визнання цінності українського військового досвіду і професіоналізму", - цитує Кулебу Інтерфакс-Україна.

Своєю чергою заступник генсека НАТО зазначив, що для Альянсу дуже важлива участь України в місії в Іраку.

Крім того, сторони погодили спільні кроки щодо впровадження нового підходу НАТО "один партнер-одна програма", обговорили перспективи ухвалення стратегії національної безпеки України та подальшої розробки стратегічних документів на її виконання.

Україна брала участь у тренувальній місії НАТО в Іраку з 2006 р. В 2019 р. альянс запропонував продовжити співпрацю - Північноатлантична рада НАТО надала Україні статус потенційного операційного партнера місії НАТО в Іраку. Україна вже спрямувала НАТО запит, щоб отримати статус повного операційного партнера.

Крім того, обговорюється можливість залучення українських військовослужбовців як інструкторів програми DEEP в рамках діяльності місії НАТО в Іраку для підготовки військовослужбовців Збройних сил Іраку.

На початку січня очолювана США коаліція зупинила операції проти "Ісламської держави" в Іраку. Про виведення своїх військових з Іраку заявили Канада, Німеччина, Словаччина, Хорватія, Нідерланди і Румунія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram