ГоловнаПолітика

На Банковій відбулася акція підтримки підозрюваних у вбивстві Шеремета

Фото: Макс Требухов

На вулиці Банковій біля Офісу президента в понеділок пройшла акція підтримки Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко і Яни Дугарь, яких поліція підозрює в убивстві журналіста Павла Шеремета.

Учасники пікету принесли зі собою плакати "Я не вірю" і заявили, що справу шито білими нитками.

"Ми вимагаємо від президента підтвердити, що він, відповідно до Конституції України, дійсно є гарантом Конституції, законності і прав людини в європейській державі Україна", - заявили організатори пікету.

Учасники акції принесли зі собою два листи на підтримку затриманих, щоб передати в Офіс президента.

Фото: Макс Требухов
Фото: Макс Требухов
Фото: Макс Требухов
Фото: Макс Требухов
Фото: Макс Требухов
Фото: Макс Требухов

Нагадаємо, слідство вважає Андрія Антоненка, захопленого "ультранаціоналістичними ідеями" і культом "величі арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної приналежності", організатором убивства Павла Шеремета. За версією поліції, вбивство білоруса Шеремета мало привернути увагу суспільства до націонал-радикальних ідей.

До свого задуму він залучив жительку Києва, волонтерку Юлію Кузьменко (Лиса) і контрактницю Яну Дугарь, а також кількох невстановлених осіб.

За версією слідства, саме Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час убивства. За Шереметом довго стежили, при цьому підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг.

За кілька днів до злочину одна з підозрюваних - Яна Дугарь - нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб встановити, де Шеремет паркує автомобіль. Після чого вночі 20 липня 2016 року Кузьменко в присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої була використана вибухівка "гексоген" з елементами ураження протипіхотної міни МОН-50 і електродетонатором з дистанційним управлінням.

Уранці того самого дня вона дочекалася, коли Шеремет сяде в машину, під'їде до перехрестя - і активувала вибуховий пристрій. У результаті вибуху журналіст отримав тяжкі травми і помер.

Кузьменко заарештовано, а Дугарь перебуває під домашнім арештом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram