ГоловнаПолітика

Офіс генпрокурора і СБУ почали допитувати звільнених під час обміну українців

Задокументовано докази грубого порушення бойовиками "Д/ЛНР" норм міжнародного гуманітарного права.

Офіс генпрокурора і СБУ почали допитувати звільнених під час обміну українців
Фото: Офис президента

Офіс генерального прокурора і Служба безпеки України розпочали слідчі дії з особами, яких звільнили 29 грудня з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Про це інформує пресслужба ОГП.

"Зараз допити потерпілих проводять за місцем проходження реабілітації та лікування. Слідчі дії заплановано провести з усіма 76 звільненими з полону особами в найстисліші терміни без шкоди для процесу їх фізичного та емоційного відновлення", - йдеться в повідомленні.

За результатами допитів вже задокументовано чергові докази грубого порушення представниками терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР" норм міжнародного гуманітарного права. Зокрема, звільнені з полону свідчать про тортури, застосування фізичного насильства, нелюдське поводження з полоненими, що є ознаками кримінальних злочинів, передбачених ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).

Відзначається, що метою допитів є встановлення всіх обставин перебування звільнених осіб у полоні, а також установлення осіб, які вчинили стосовно них злочини, для подальшого притягнення винних до відповідальності як на національному рівні, так і міжнародними судовими інстанціями.

Також у прокуратурі закликали повідомляти про всі відомі факти порушення норм міжнародного гуманітарного права, прав і свобод громадян України на окупованих територіях. Зробити це можна шляхом заповнення електронної форми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram