ГоловнаПолітика

Україна отримала доступ до "чорних скриньок" літака МАУ, - Пристайко

Голова МЗС запевнив, що іранська сторона повністю сприяє в розслідуванні катастрофи.

Україна отримала доступ до "чорних скриньок" літака МАУ, - Пристайко
Фото: Укринформ

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна отримала від Ірану доступ до бортових самописців ("чорних скриньок") літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", який зазнав аварії неподалік Тегерана.

Про це він повідомив на брифінгу.

"Ми отримали доступ як до деталей літака, так і до місця падіння... Зараз наша команда отримала доступ до "чорних скриньок", і ми плануємо найближчим часом розпочати реконструкцію переговорів. Також ми отримали доступ до записів диспетчерів Центру управління польотів в аеропорту Тегерана", - сказав Пристайко.

За його словами, іранська сторона повністю сприяє українцям у розслідуванні катастрофи.

Нагадаємо, літак "Боїнг-737", що належав МАУ, впав через три хвилини після зльоту в Тегерані (Іран) з аеропорту Імама Хомейні в ніч на 8 січня. На борту було 9 членів екіпажу і 167 пасажирів, більшість - громадяни Ірану. Рейс PS752 повинен був прибути до Києва. Серед загиблих 11 громадян України - 9 членів екіпажу та двоє пасажирів.

Іранська влада заявила, що у літака були проблеми з двигуном і він упав через технічну несправність, проте ця інформація не є офіційною.

Точні причини аварії стануть відомі після закінчення всіх експертиз і досліджень. РНБО України розглядає сім версій, серед яких - ураження літака зенітною ракетою ЗРК; зіткнення з БПЛА або іншим летючим об'єктом; руйнування і вибух двигуна з технічних причин; вибух всередині літака в результаті терористичного акту.

9 січня зі США надійшла інформація про те, що літак МАУ міг бути ненавмисне збитий іранською протиповітряною обороною. 10 січня джерело з міжвідомчої комісії з розслідування авіакатастрофи повідомило "Цензору", що Іран не надав жодного доказу своєї версії падіння літака.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram