ГоловнаПолітика

На сайті Ради оприлюднено законопроєкт про землю до другого читання

Порівняльна записка - на 2583 сторінки, кількість редагувань - 4018.

На сайті Ради оприлюднено законопроєкт про землю до другого читання
Фото: Pozgalev.ru

На сайті Верховної Ради оприлюднено законопроєкт №2178-10 про обіг земель сільськогосподарського призначення в редакції, що буде розглядатися у другому читанні.

У порівняльну записку майже на 2600 сторінках включили 4018 пропозицій і поправок, більшість з яких відхилені.

Законопроект змінює редакцію статті 130 Земельного кодексу про придбання права власності на землю сільськогосподарського призначення.

До другого читання там написали, що право власності буде гарантовано тільки громадянам України і юридичним особам, які "створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є тільки громадяни України, держава або територіальні громади".

Іноземцям, особам без громадянства та іноземним юридичним особам буде заборонено купувати сільгоспземлю, але це обмеження може бути знято в разі прийняття відповідного рішення на референдумі. При будь-якому результаті референдуму іноземцям не дозволять купувати землі біля кордону. Також не можна буде купувати землю російським компаніям (до припинення агресії і окупації), учасникам (в тому числі колишнім) терористичних організацій, іноземним державам, офшорним компаніям і т.ін.

Обмеження щодо концентрації землі встановлено на рівні 10 тисяч гектарів.

Ринок землі планують відкрити з жовтня 2020 року.

Радник прем'єр-міністра України з економічних питань Олексій Мушак в фейсбуці вказав, що у фінальній версії законопроєкту прописано також заборону готівкового розрахунку за землю і необхідність подавати документи про законність походження коштів, за які купуються ділянки.

Для стимулювання кредитування земельних угідь банки отримують додаткові права, такі як можливість купувати землю в разі непогашення кредиту та виведення з-під обмеження в 10 тисяч га. У разі вилучення заставної землі у свою власність банк повинен буде продати її протягом двох років на електронних торгах або її відберуть за спеціальною процедурою.

У прикінцевих положеннях законопроєкту прописали доручення розробити законопроєкт про створення спеціальних фондів розвитку сільських територій, куди йтимуть надходження від продажу землі місцевими громадами. При цьому в законопроєкті №2194 передбачено, що рішення буде вимагати схвалення 2/3 депутатів відповідної ради, а обмеження складе не більш як 20% земель в рік.

Нагадаємо, що в першому читанні законопроєкт про землю прийняли ще в середині листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram