ГоловнаПолітика

Кулеба не бачить можливостей для виплати пенсій на окупованому Донбасі

Це питання може бути вирішене тільки в контексті їх деокупації.

Кулеба не бачить можливостей для виплати пенсій на окупованому Донбасі
Фото: Lb.ua

Віцепрем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба вважає, що питання виплати пенсій у непідконтрольних українському уряду окремих районах Донецької і Луганської областей може бути вирішене тільки в контексті їх деокупації.

Про це він заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Для Євросоюзу виплата пенсій на окупованій території - це правозахисне питання, це дуже важливий нюанс. Вони не можуть не наполягати на тому, що це потрібно робити, але вони так само розуміють, що одна річ хотіти щось зробити, а інша - мати технічну можливість і можливість у плані безпеки. Зараз, у нинішній реальності, таких можливостей немає", - сказав Кулеба.

Він також зазначив, що на цей момент існує механізм отримання пенсій, який вимагає від одержувачів виїзду на підконтрольну уряду України територію.

"Тому вирішення цієї проблеми безпосередньо пов'язане з процесом деокупації. Буде там Пенсійний фонд, працюватимуть платіжні системи - можна буде рухатися далі", - додав віцепрем'єр.

Коментуючи нещодавно зареєстрований у Раді законопроєкт про виплату пенсій жителям тимчасово окупованих територій, Кулеба заявив, що такі законодавчі ініціативи повинні бути. "Тому що потрібно постійно шукати шляхи вирішення питання, але я вважаю, що це питання реально може бути вирішене тільки в контексті деокупації", - пояснив він.

Нагадаємо, в липні на пресконференції за підсумками саміту "Україна-ЄС" президент Володимир Зеленський запропонував спростити виплату пенсій пенсіонерам з ОРДЛО. Коментуючи пропозицію голови держави, тодішній голова МінТОТ Вадим Черниш заявив, що до повернення ОРДЛО під контроль української влади виплачувати там українські пенсії неможливо.

Пізніше його наступниця Оксана Коляда в інтерв'ю LB.ua розповіла, що Україна розглядає можливість виплати пенсій на окупованих територіях за допомогою міжнародних організацій.

Наприкінці листопада 2019 року в парламенті було зареєстровано законопроєкт №2083-д, який покликаний урегулювати питання виплати пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Законопроєкт передбачає надання людям, які жили на тимчасово окупованих територіях і не могли платити страхові внески, права докупити стаж без застосування санкцій. У разі втрати документів надається можливість розраховувати пенсію на підставі інформації з реєстру застрахованих осіб. Також документ скасовує обов'язкову реєстрацію пенсіонерів як тимчасово переміщених осіб для отримання пенсій і передбачає виплату заборгованості з пенсій без терміну давності (зараз діє ліміт - 3 роки).

Коментуючи цей законопроєкт, голова Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко заявив, що доставляти пенсії на окуповані території могли би представники ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram