ГоловнаПолітика

Передання "ексберкутівців" Росії "істотно ускладнить" розгляд справ Майдану, - ООН

В ООН привітали обмін утримуваними особами 29 грудня.

Передання "ексберкутівців" Росії "істотно ускладнить" розгляд справ Майдану, - ООН
Фото: facebook.com/UNHumanRightsUkraine

У моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні вважають, що звільнення колишніх бійців спецпідрозділу "Беркут", яких підозрюють у причетності до вбивства понад 40 протестувальників 20 лютого 2014 року, ускладнить розгляд справ Майдану.

Про це йдеться в заяві місії, поширеній на її сторінці у фейсбуці.

У документі зазначається, що місія вітає одночасне звільнення осіб, утримуваних під вартою, яке відбулося 29 грудня на контрольному пункті в'їзду-виїзду "Майорське" в Донецькій області. Однак в ООН стурбовані звільненням з-під варти і передачею російській стороні "ексберкутівців".

"Передання п'яти співробітників спецпідрозділу «Беркут», яких звинувачують у вбивстві 48 і пораненні 80 протестувальників 20 лютого 2014 року, на територію, яка контролюється самопроголошеними «республіками», істотно ускладнить здійснення правосуддя і дотримання права потерпілих на справедливість. Раніше в цій справі зусилля Генеральної прокуратури із заочного притягнення до відповідальності інших співробітників «Беркута», які втекли з країни, виявилися безрезультатними", - наголошено в заяві.

У місії ООН з прав людини в Україні також нагадали, що під час паризького саміту Нормандської четвірки було досягнуто порозуміння про надання міжнародним організаціям "повного і безумовного доступу до всіх затриманих". Місія сподівається, що такий доступ на території, контрольованій самопроголошеними "ДНР" і "ЛНР", буде надано найближчим часом.

Нагадаємо, 29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і так званими "ДНР" і "ЛНР". З полону бойовиків повернулися 76 українців.

У рамках обміну Україна, зокрема, передала колишніх "беркутівців", обвинувачених у розстрілах на Інститутській.

28 грудня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід "беркутівцям" Олегу Янишевському, Сергію Зінченку, Павлу Аброськіну з утримання під вартою на особисте зобов'язання. Аналогічний запобіжний захід обрали Сергію Тамтурі і Олександру Маринченку, що перебували під домашнім арештом. Усі вони були внесені в список на обмін і передані бойовикам 29 грудня.

Колишніх "беркутівців" судять за перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство і заподіяння тілесних ушкоджень активістам Євромайдану. Процес був близьким до стадії дебатів, його фінал прогнозували на 2020 рік. Відбулося понад 200 результативних засідань, кожне тривало від 2 до 6 годин. Це найважливіша і найпрогресивніша справа з усіх "майданівських" справ. У ній понад 200 потерпілих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram