ГоловнаПолітика

Суд відпустив з-під варти "беркутівців" Янишевського, Зінченка й Аброськіна

Запобіжний захід усім замінили на особисте зобов'язання.

Фото: Мария Лебедева

Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід "беркутівцям" Олегові Янишевському, Сергію Зінченку, Павлові Аброськіну з утримання під вартою на особисте зобов'язання. Рішення прийняла колегія суддів на чолі з Маргаритою Васильєвою.

Фото: Мария Лебедева

Про це повідомляє кореспондент LB.ua із залу суду, де 27-28 грудня розглядали скаргу захисту на запобіжний захід обвинуваченим у злочинах, які призвели до смерті 49 осіб.

На початку суботнього засідання з групи прокурорів у справі вбивства Небесної сотні виключили Олексія Донського, Юлію Малашич, Ігора Земскова і Яніса Сімонова. Замість них посеред слухання апеляційної скарги захисту у справу ввійшла нова група прокурорів.

Один із них заявив, що не проти вимог захисту скасувати запобіжний захід "беркутівцям", пославшись на лист генпрокурора Руслана Рябошапки про те, що обвинувачених внесено в список на обмін. "З огляду на стислі терміни запланованого одночасного звільнення осіб, необхідно розглянути питання про зміну запобіжного заходу... на особисте зобов'язання", - йдеться в цьому листі.

Однак прокурори попросили не пом'якшити запобіжний захід, а скасувати взагалі, щоб, очевидно, позиція звинувачення і захисту збігалася.

На ознайомлення з матеріалами справи адвокатам потерпілих дали 20 хвилин. "Ми встигли вивчити лише частину матеріалів", - заявила адвокатка потерпілих Олена Сторожук, тоді як суддя почала слухання справи по суті.

Фото: Мария Лебедева

Фото: Мария Лебедева

Сторожук та інші адвокати спробували на цій підставі оголосити відвід колегії суддів, але їх проігнорували. Другою причиною для відводу Сторожук назвала той факт, що клопотання про поновлення строків на апеляцію від Маринченка та Тамтури надійшло в суд 27 грудня об 11:53, а вже на 12:00 було призначено засідання. "Це фальсифікація матеріалів справи. Такий суд не має права виносити судові рішення. Ми заявляємо їм відвід", - заявила вона. Суд проігнорував і цю репліку.

Потерпілі, який виступали в Києві і в судах кількох інших міст, понад годину по черзі говорили про те, що справу треба доводити до кінця. Оскільки якщо обвинувачених видадуть РФ, ніхто з потерпілих не зможе захистити свої законні права через суд.

"Зміна запобіжного заходу - надання їм можливості покинути Україну, самостійно або за допомогою обміну", - сказав адвокат потерпілих Павло Дикань. Він запропонував подумати, чи прийняли б судді рішення змінити запобіжний захід обвинуваченим, якби не лист від генпрокурора про обмін.

Адвокати потерпілих також багаторазово акцентували увагу суду на тому, що обвинувачені не є полоненими і не мають жодного стосунку до військових подій на сході України і в Криму, що рішення про зміну запобіжного заходу становить значну загрозу не тільки цьому процесу, а й правовій системі України в цілому.

Адвокатка Євгенія Закревська зазначила, що включення в обмін осіб, непричетних до військового конфлікту, лише розширює його територію. На її думку, це втручання РФ у внутрішні питання України.

"Обвинувачені заявили, що зобов'язуються виконувати в разі зміни запобіжного заходу свої процесуальні зобов'язання. Але як вони будуть це робити, якщо вони включені в обмінний список РФ? Я не проти обміну, але ми повинні дочекатися вердикту в цій справі", - сказала зі свого боку адвокатка Вікторія Дейнека.

Усі адвокати неодноразово заявляли одностайно відвід прокурорам і суддям. Суддівська колегія їх послідовно відхилила, а останній взагалі залишила без розгляду.

Нагадаємо, в березні-квітні 2014 року за підозрою в убивствах на Майдані заарештували колишніх бійців спецроти "Беркута" Зінченка й Аброськіна та їхнього командира Дмитра Садовника, який пізніше втік із-під домашнього арешту. У 2015 році заарештували Тамтуру, Маринченка і Янишевського.

Зінченка і Аброськіна почали судити в січні 2015 року, пізніше до них долучили справу Тамтури, Маринченка і Янишевського.

Усі п'ятеро перебували під вартою до 2019 року, коли під домашній арешт спочатку відпустили Тамтуру, а потім Маринченка

Процес над "беркутівцями" був близьким до стадії дебатів, його фінал прогнозували на 2020 рік. Відбулося понад 200 результативних засідань, кожне тривало від 2 до 6 годин. Це найважливіша і найпрогресивніша справа з усіх "майданівських". У ній понад 200 потерпілих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram