ГоловнаПолітика

У разі обміну ексберкутівців на полонених ставиться під сумнів доведення будь-якої кримінальної справи в Україні до кінця

"Повністю логічний обмін ексберкутівцями після отримання ними вироку".

У разі обміну ексберкутівців на полонених ставиться під сумнів доведення будь-якої кримінальної справи в Україні до кінця
Фото: Мария Лебедева

Якщо ексберкутівців, обвинувачених за злочини, які призвели до смерті 49 чоловік, внесуть до списків на обмін і обміняють на полонених, це не тільки зруйнує багаторічний судовий процес, а й правоохоронну і судову систему, ба більше - це загрожує суверенітету України.

Про це заявляє адвокат Небесної сотні Євгенія Закревська, передає кореспондент LB.ua.

Вона пояснює, що обмін полоненими не заборонений Женевськими конвенціями, але це - зовнішня політика, а кримінальна справа ніяк не пов'язана із зовнішньою політикою.

"Збройний міжнародний конфлікт, як ми його зараз трактуємо, офіційно підтверджений Міжнародним кримінальним судом з липня 2014 року. Хоча ми на міжнародній арені комунікували цей конфлікт як міжнародний (як війну з Росією), в межах нашого законодавства дуже довгий час він називався АТО. І затриманим бойовикам (а також російським військовим) інкримінували кримінальні правопорушення, пов'язані з тероризмом", - пояснює вона.

На думку Закревської, коли людей міняють, незважаючи на процесуальні натяжки, це відповідає міжнародному праву, оскільки де-факто вони полонені.

"Коли для обміну таким людям змінюють запобіжний захід, юридична складова синхронізується з фактичною складовою. А беркутівці не є ні учасниками конфлікту, ні постраждалими. І їхні злочини не пов'язані з конфліктом. Виходить, що є вимога від РФ обміняти людей, які проходять у кримінальних провадженнях, жодним чином не прив'язаних ні до АТО, ні до збройного конфлікту, ні до протистояння. Тому що інкриміновані події відбулися до початку конфлікту. А це вже втручання у внутрішню політику України", - каже Закревська.

"Це втручання в незалежність суду, в незалежність прокуратури, підважується доведення будь-якої кримінальної справи в Україні до кінця. Тобто Росія каже: ми беремо будь-яке кримінальне провадження і можемо випустити обвинуваченого на волю. Як громадяни України повинні ставитися в цій ситуації до Росії? Як до факту, який впливає на основи правосуддя, судової та правоохоронної системи більше, ніж це робить держава. Тобто це реальна втрата суверенітету, якщо це допустити. Втрата державного суверенітету може призвести до того, що потім узагалі ніхто нікого не зможе обміняти", - вважає адвокат.

При цьому вона додає, що повністю логічний обмін ексберкутівцями після отримання ними вироку.

"Після отримання вироку, без будь-якого втручання абсолютно законно шляхом помилування і без шкоди для правоохоронної, судової системи, без шкоди для конкретної справи можна обміняти рівноцінно на політв'язнів", - додає вона.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Київський апеляційний суд може звільнити з-під варти для обміну ексберкутівців Олега Янишевського, Сергія Зінченка і Павла Аброськіна. І хоча такі клопотання від сторони захисту надходять щоразу після прийняття рішення про продовження запобіжного заходу, адвокат Євгенія Закревська і кілька десятків постраждалих побоюються, що до 29 грудня, дня обміну полонених, залишається ризик зміни запобіжного заходу обвинуваченим у цій справі. Розгляд апеляційної скарги призначено на завтра, 27 грудня.

Минулого тижня суд відпустив уже другого з п'яти "ексберкутівців" - Олександра Маринченка - під домашній арешт.

Раніше Святошинський суд відпустив під домашній арешт Сергія Тамтуру, а в жовтні навіть дозволив йому зняти електронний браслет, щоб "улаштуватися на роботу".

Решта підозрюваних у розстрілах на Інститутській переховуються від слідства в Росії, в тому числі командир роти "Беркут" Дмитро Садовник. Росія навіть надала Садовнику громадянство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram