ГоловнаПолітика

Рябошапка підбив підсумки першого етапу реформи прокуратури

Генпрокуратура стане Офісом генпрокурора вже наступного тижня.

Рябошапка підбив підсумки першого етапу реформи прокуратури
Фото: Макс Левин

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка підтвердив, що Офіс генерального прокурора почне роботу 2 січня 2020 року. У ньому працюватимуть 1500 осіб (зараз - 2500), у тому числі 610 прокурорів з нинішньої Генеральної прокуратури.

Про це він сказав на брифінгу у четвер.

"Ми починали атестацію з кількості прокурорів 1339, після усіх процедур (тесту на знання законодавства, оцінки здібностей, виконання письмового завдання і перевірки на добропорядність) в Генеральній прокуратурі залишилося 610 прокурорів. Це, власне, ті 610 прокурорів, яким вже запропонували перейти в Офіс генерального прокурора і запропонували посади", - сказав Рябошапка.

Офіс генпрокурора складатиметься з 12 департаментів, 8 окремих управлінь та двох спеціалізованих прокуратур (антикорупційної і військової).

З 20 січня почнеться додатковий набір в Офіс генпрокурора людей поза прокурорської системи. "Ми б хотіли донабрати людей, які є професійними, які добропорядні, але не мають прокурорського досвіду, щоб отримати свіжу кров для прокуратури", - сказав Рябошапка.

За його словами, будуть відкриті близько 200 вакансій, а процедура набору буде повністю відповідати процедурі атестації, яку проходили прокурори.

Обласні та окружні (місцеві) прокуратури пройдуть процес очищення протягом наступного року.

"До вересня 2020 року буде закінчена переатестація усіх прокуратур в Україні. Це близько 7500 прокурорів, величезна кількість. І на вересень ми плануємо вийти на показник, що означає повне оновлення кадрового складу. Паралельно будуть проходити процеси донабору прокурорів як у центральний офіс, так і в обласні й окружні прокуратури", - сказав генпрокурор.

Нагадаємо, восени Верховна Рада проголосувала за реформу органів прокуратури. Тепер після проведення атестації прокурорів структура виглядатиме так: Офіс генпрокурора, обласні прокуратури, окружні прокуратури.

Максимальна кількість співробітників прокуратури скорочується з 15 тис. до 10 тис. Генпрокурору надаються повноваження затверджувати стратегію розвитку прокуратури, систему оцінки якості роботи прокурорів, порядок вимірювання і регулювання навантаження на прокурорів, розгляд звернень. Генпрокурором може бути особа з вищою юридичною освітою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram