ГоловнаПолітика

Новий газовий контракт з РФ не передбачатиме прямих постачань в Україну

Відновлення прямих постачань було однією з вимог Росії для продовження транзиту

Новий газовий контракт з РФ не передбачатиме прямих постачань в Україну
Фото: president.gov.ua

Новий газовий контракт з РФ не передбачатиме прямих постачань газу в Україну. Про це на брифінгу за підсумками останнього дводенного раунду газових переговорів заявив міністр енергетики і захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

"Протокол домовленостей про продовження транзиту російського газу не містить домовленостей про прямі постачання російського газу", - повідомив міністр.

Нагадаємо, відновлення прямих постачань газу в Україну було однією з вимог Росії для продовження транзиту. За словами глави "Газпрому" Олексія Міллера, "питання транзитного договору є надзвичайно важливим, але все-таки першочергове питання - чи буде Україна купувати російський газ за прямим контрактом".

Україна наприкінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу у "Газпрому", оскільки "Нафтогаз" вважав його ціну завищеною. Імпорт тепер здійснюється на західному кордоні. Відмова від російського газу дозволила Україні почати реформу газового ринку і реформу корпоративного управління "Нафтогазу". Сама компанія вперше за тривалий час перестала бути збитковою.

22 грудня 2017 року Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма ухвалив рішення, згідно з яким "Нафтогаз" повинен відновити закупівлі російського газу обсягом не менш ніж 5 млрд куб. м до кінця дії контракту.

Наприкінці лютого 2018 року "Нафтогаз" вніс авансовий платіж за березень, розраховуючи відновити постачання з Росії, але "Газпром" повернув гроші і надіслав "Нафтогазу України" повідомлення про початок процедури розірвання контрактів на постачання і транзит газу.

20 грудня 2019 року Україна домовилася про продовження транзиту російського газу на період 2020-2024 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram