ГоловнаПолітика

Турчинов заявив, що Рада збирається прирівняти критику ЛГБТ до злочину

Політик побачив загрозу в гармонізації українського і європейського законодавства.

Турчинов заявив, що Рада збирається прирівняти критику ЛГБТ до злочину
Фото: Макс Левин

Колишній секретар РНБО, координатор об'єднання "Всеукраїнський собор" Олександр Турчинов закликав Верховну Раду відхилити законопроєкт, покликаний гармонізувати українське і європейське законодавство у сфері боротьби з дискримінацією.

Законопроєкт №0931 прийнято в першому читанні на початку 2016 року.

Він вносить у законодавство поняття "множинна дискримінація", "віктимізація", "дискримінація за асоціацією", "розумне пристосування", "відмова в розумному пристосуванні". Також пропонує замінити кримінальну відповідальність за дискримінацію адміністративною.

Турчинов вважає, що формулювання законопроєкту загрожують свободі слова консерваторів і представників релігійних організацій, нетерпимих до ЛГБТ.

"Боротьба з "дискримінацією" в цьому законопроєкті нівелює основні права людини на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, свободу світогляду і віросповідання", - йдеться в листі Турчинова, направленому на адресу спікера Дмитра Разумкова.

Він зазначив, що профільний комітет під час підготовки законопроєкту до другого читання повністю знехтував пропозиціями Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.

"Внесені в законопроєкт №0931 норми доводять ситуацію до абсурду, позбавляючи релігійні організації права відмовляти в працевлаштуванні представникам ЛГБТ або іншим людям, які ведуть спосіб життя, що суперечить загальним моральним і церковним канонам. У разі відмови на церкви чекають серйозні штрафи і покарання", - вважає Турчинов.

"Будь-яка критика діяльності ЛГБТ-спільноти та аморальної поведінки буде прирівнюватися до злочину", - сказав він.

Нагадаємо, що через позицію консервативно налаштованої частини населення Україна досі не ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція).

Три роки тому спроба ратифікувати цей документ провалилася через поняття "гендер" і "сексуальна орієнтація".

При цьому в українському законодавстві вже є поняття гендерної ідентичності. 2015 року Рада прийняла закон, який забороняє дискримінацію у сфері праці за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram