ГоловнаПолітика

Суд відправив під домашній арешт підозрювану в убивстві Шеремета Яну Дугарь (оновлено)

Військову відправили в Новомосковськ.

Фото: LB.ua

У Печерському районному суді Києва почали обирати запобіжний захід першій підозрюваній у вбивстві журналіста Павла Шеремета - військовій Яні Дугарь.

Про це передає кореспондент LB.ua із зали суду.

Справу слухає суддя Сергій Вовк.

Прокурори клопотали про проведення засідання в закритому режимі, але суд відмовив.

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

У зал для підтримки Дугарь прийшли народна депутатка Яна Зінкевич і колишня народна депутатка Оксана Корчинська.

Після процедурних моментів прокурор зачитав текст підозри, раніше оприлюднений адвокатом іншої підозрюваної Юлії Кузьменко.

Після цього прокурор попросив для Дугарь цілодобовий домашній арешт. Він послався, зокрема, на те, що не вдалося вилучити всі речі і документи в рамках цього розслідування, а тому є ризик, що їх можуть знищити.

Адвокати Дугарь заявили, що в період, коли був убитий Шеремет, їхня підзахисна була на території закритого військового госпіталю в Покровську, про що свідчать відмітки у військовому квитку.

Оксана Корчинська демонструє документи, які підтверджують алібі Дугарь
Фото: LB.ua
Оксана Корчинська демонструє документи, які підтверджують алібі Дугарь

Окрім того, вони вказали на огріхи в експертизах, на які послалося слідство. "Порівнювали відео за 15 і 18 липня 2016 року, інший відеозапис був 11 липня 2019 року - і ці обличчя порівнюють", - розповів один з адвокатів. За його словами, Дугарь не було в Україні 11 липня цього року.

У зв'язку із цим захист попросив повністю відмовити в запобіжному заході. Готовність поручитися за Дугарь висловили кілька народних депутатів, у тому числі Яна Зінкевич, Михайло Бондар і Микола Величкович.

Після цього суд пішов у нарадчу кімнату для прийняття рішення.

Близько 14:45 суддя Вовк повернувся в зал засідань і оголосив, що клопотання прокуратури задоволено. Яна Дугарь перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом за місцем реєстрації в Новомосковську до 8 лютого 2020 року.

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Яна Зінкевич, Михайло Бондар, Оксана Корчинська, Микола Величкович прийшли в суд підтримати Яну Дугарь
Фото: LB.ua
Яна Зінкевич, Михайло Бондар, Оксана Корчинська, Микола Величкович прийшли в суд підтримати Яну Дугарь

Корчинська показує військовий квиток і характеристику Дугарь
Фото: Lb.ua
Корчинська показує військовий квиток і характеристику Дугарь

Фото: Lb.ua

Нагадаємо, організатором убивства Павла Шеремета слідство вважає Андрія Антоненка (Riffmaster), який захоплений "ультранаціоналістичними ідеями" і культивує "велич арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної приналежності". За версією поліції, вбивство білоруса Шеремета мало привернути увагу суспільства до націонал-радикальних ідей.

До свого задуму він залучив жительку Києва, волонтерку Юлію Кузьменко (Лиса) і контрактницю Яну Дугарь, а також кількох невстановлених осіб.

За версією слідства, саме Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час убивства. За Шереметом довго стежили, при цьому підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг.

За кілька днів до злочину одна з підозрюваних - Яна Дугарь - нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб установити, де Шеремет паркує автомобіль. Після чого вночі 20 липня 2016 року Кузьменко в присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої була використана вибухівка "гексоген" з елементами ураження протипіхотної міни МОН-50 і електродетонатором із дистанційним управлінням.

Уранці того самого дня вона дочекалася, коли Шеремет сяде в машину, під'їде до перехрестя - й активувала вибуховий пристрій. У результаті вибуху журналіст отримав тяжкі травми і помер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram