ГоловнаПолітика

Верховний суд Великобританії відклав винесення рішення щодо єврооблігацій на $3 млрд

Результати остаточної апеляції буде оголошено, ймовірно, в 2020 році.

Верховний суд Великобританії відклав винесення рішення щодо єврооблігацій на $3 млрд
Фото: forexrost.ru

Верховний суд Сполученого Королівства завершив слухання остаточної апеляційної скарги щодо заяви Росії про винесення рішення проти України в порядку спрощеного провадження в судовій справі за єврооблігаціями на суму 3 млрд доларів, які нібито були випущені Україною в грудні 2013 року.

Про це повідомляють на сайті Міністерства фінансів.

14 вересня 2018 року англійський Апеляційний суд постановив, що рішення суду першої інстанції проти України про задоволення заяви Росії з приводу розгляду справи в порядку спрощеного провадження було помилковим і підлягає скасуванню.

Суд постановив, що аргументи захисту України з примусу, які ґрунтувалися на погрозах і актах агресії Росії проти України впродовж 2013 року й надалі, які, як заявляє Україна, змусили її укласти договори про російські єврооблігації, можуть бути розглянуті в англійському суді і повинні бути розглянуті в повному обсязі в публічному судовому порядку.

Апеляційний суд також постановив: якби ця справа не підлягала розгляду в англійському суді, то провадження варто було б зупинити (на противагу рішенню судді Блера), оскільки за таких обставин Україна не мала б можливості скористатися своїм основним правом на справедливий судовий розгляд її аргументів захисту.

Росія, не бажаючи наражати свої дії щодо України ретельному публічному розгляду в справедливому і неупередженому англійському суді і відхиливши пропозицію України погодитися на розгляд усіх основних питань міжнародного права, що існують між двома державами, в Міжнародному суді ООН, оскаржила згадане вище рішення Апеляційного суду у Верховному суді.

Україна рішуче заперечує проти аргументів апеляції Росії і, своєю чергою, заперечує деякі аспекти рішення Апеляційного суду, за якими вона не досягла успіху.

Слухання з приводу остаточної апеляції у Верховному суді тривало чотири дні, що свідчить про важливість цієї справи і її складність з юридичного погляду. Команда юридичних радників України представила правові аргументи і свою позицію перед поважною колегією у складі п'яти суддів Верховного суду. За результатами слухання судді повідомили, що винесення рішення відкладається на більш пізню дату.

Результати остаточної апеляції буде оголошено після проголошення Верховним судом свого рішення, що станеться, ймовірно, в 2020 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram