ГоловнаПолітика

Зеленський хоче змінити Мінські угоди в частині контролю над кордоном

"Передача українського державного кордону після виборів - це не наша позиція".

Зеленський хоче змінити Мінські угоди в частині контролю над кордоном
Фото: 1+1

Президент Володимир Зеленський заявив про бажання змінити 9-й пункт Мінських угод, де прописано питання повернення Україні контролю над кордоном між окупованими районами Донбасу і Росією.

"Це дуже складно зробити, але ми повинні міняти. Потрібно розуміти, що з часу Мінська пройшло чотири роки ... Деякі речі можна і будемо міняти, тому що саме передача українського державного кордону після виборів - це точно не наша позиція. Я про неї говорив не знаю скільки разів, але це остаточне рішення", - сказав Зеленський в ефірі телеканалу "1+1".

Він також виключив можливість різанини на Донбасі, про яку заявив напередодні президент Росії Володимир Путін.

"Він це сказав двічі на нашій зустрічі. Ми пояснили, що ми інші люди, вільні, демократичні. Ми розуміємо, що там живуть українці і ми з повагою ставимося до громадян України. Ніякої різанини, я саме так сказав Путіну. Не знаю, кого ви представляєте на моєму місці, але я інша людина", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, що в нинішній редакції Мінських угод йдеться, що контроль над кордоном Україна почне отримувати тільки після проведення виборів.

"Відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України у всій зоні конфлікту ... має розпочатися в перший день після місцевих виборів і завершиться після всеосяжного політичного врегулювання (місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей на підставі Закону України та конституційна реформа) до кінця 2015 року за умови виконання пункту 11 [про особливий статус Донбасу]", - говорить пункт №9 Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей від 2015 року.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що зміна одного пункту може потягнути за собою зміну і інших. У зв'язку з цим він виключив можливість зміни Мінських угод.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram