ГоловнаПолітика

Рада продовжила до 2021 року закон про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі

Положення закону не набудуть чинності, поки на Донбасі залишаються найманці.

Верховна Рада продовжила до 31 грудня 2020 року включно термін дії Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

За відповідний законопроєкт №2569 за основу і в цілому проголосували 320 народних депутатів.

Прийнятий законопроєкт не змінює в законі про особливий порядок нічого, крім терміну дії.

"Цей законопроєкт насправді суто технічний, але він буде дуже сильним і потужним сигналом для українських громадян, які перебувають у Донецькій і Луганській областях, про те, що ми з ними; а для міжнародних політиків - що ми продовжуємо політику мирного врегулювання ситуації", - сказав під час обговорення законопроєкту депутат Олександр Качура зі "Слуги народу".

Колишній президент Петро Порошенко тим часом заявив, що "голосування допомагає нашій армії тримати оборону з меншими втратами, дає можливість українським дипломатам продовжувати роботу за збереження коаліції". За його словами, "Європейська Солідарність" не могла не підтримати законопроєкт.

Під час обговорення законопроєкту також уперше з трибуни виступив кум Путіна Віктор Медведчук. Він сказав, що проросійська фракція ОПЗЖ підтримує продовження закону, але виступає за його зміну. "Чому після всіх домовленостей, кількамісячних переговорів, влада змогла внести тільки такі зміни?" - сказав Медведчук.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський після саміту нормандської четвірки говорив, що закон про "особливий статус" потрібно продовжити, щоб Україні не "викручували руки" під час підготовки нового закону в Тристоронній контрактній групі.

За його словами, в разі деескалації на Донбасі в цей закон внесуть формулу Штайнмаєра.

Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року, які так не дозволили йому запрацювати - законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів і виведення найманців. При цьому термін дії закону був обмежений трьома роками.

Чинність закону добігла 18 жовтня 2017 року, але за півтора тижня до цього її продовжили на рік. 2018 року депутати продовжили закон ще на рік, до кінця 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram