ГоловнаПолітика

Нормандська зустріч показала, що РФ не можна довіряти, - Порошенко

Порошенко вважає, що Путіна цікавило тільки питання газу.

Нормандська зустріч показала, що РФ не можна довіряти, - Порошенко
Фото: eurosolidarity.org

Експрезидент Петро Порошенко вважає, що Нормандський саміт довів, що Росії не можна довіряти і короткого шляху до миру, на жаль, не існує. Про це він написав у своєму фейсбуці.

"Підстав для ейфорії немає. Зустріч показала, що Росії не можна довіряти. Що короткого шляху до миру, на жаль, не існує, тому що мир не належить до планів агресора", - зазначив Порошенко.

Він також підкреслив, що склалося таке враження, що Путіна цікавило тільки газове питання.

"Ще раз підкреслюю, що відмова від судових позовів до "Газпрому" і повернення на російський газовий гачок - велика небезпека. І в найближчі тижні протидія саме цій загрозі вийде на передній план", - додав він.

Нагадаємо, 7 грудня прем'єр РФ Дмитро Медведєв заявив, що транзит газу через Україну можливий тільки через "нульовий варіант", а рішення має бути вигідним для обох сторін.

26 листопада виповнилося чотири роки з моменту, коли Україна імпортувала останні обсяги російського газу.

Україна наприкінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу в "Газпрому", оскільки "Нафтогаз" визнав його ціну завищеною. Імпорт тепер здійснюється на західному кордоні.

28 листопада Україна і Росія провели двосторонні переговори щодо газу. У "Нафтогазі" пояснили, що зустріч у Відні була узгоджена з Єврокомісією. Заплановану на 29 листопада тристоронню зустріч відклали для того, щоб фахівці обох операторів погодили текст угоди.

Крім того, з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом".

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору на транзит до 90 млрд кубометрів газу на рік. У той самий час у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує у 2020 році завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram