ГоловнаПолітика

ВРП не звільнила, а оголосила сувору догану судді ОАСК Аблову

Аблов відомий як фігурант "плівок Вовка".

ВРП не звільнила, а оголосила сувору догану судді ОАСК Аблову
Євген Аблов
Фото: Youtube

Вища рада правосуддя вирішила не звільняти суддю Окружного адміністративного суду Києва Євгена Аблова, а оголосила йому сувору догану з позбавленням надбавок до зарплати протягом трьох місяців.

Про це повідомляють на сайті ВРП.

Зазначають, що 10 грудня ВРП розглянула скаргу Аблова на рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП від 8 квітня 2019 року про притягнення його до дисциплінарної відповідальності, вирішивши змінити рішення і застосувати до судді дисциплінарне стягнення у вигляді суворої догани з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу протягом трьох місяців.

"Доповідач - член ВРП Володимир Говоруха - поінформував, що дисциплінарну справу щодо Аблова було відкрито на підставі скарги Бутко К.Т. на дії судді Аблова Є.В. під час розгляду справи за позовом громадської організації в Національне антикорупційне бюро і на підставі скарги Маселка Р.А. на дії зазначеного судді під час інтерв'ю телеканалу «Право ТВ». Скаржники вказували на недотримання суддею Абловим правил суддівської етики та стандартів поведінки, які забезпечують громадську довіру до суду, допущення суддею поведінки, яка ганьбить звання судді", - наголошено в повідомленні.

Рішенням Другої Дисциплінарної палати ВРП від 8 квітня 2019 року Аблова притягнули до дисциплінарної відповідальності і застосували до нього стягнення у вигляді внесення подання про звільнення. Аблов це рішення оскаржив.

Нагадаємо, у квітні ВРП відсторонила від здійснення правосуддя суддю ОАСК Аблова. Він працює в ОАСК з 2010 року, займає посаду заступника голови суду. У 2012 році Аблова обрали на посаду судді безстроково.

Аблов відомий своїми рішеннями проти учасників Революції Гідності і фігурував у так званих "плівках Вовка". Кілька місяців тому Національне антикорупційне бюро разом з Управлінням спецрозслідувань Генпрокуратури провели обшуки в приміщенні ОАСК. Правоохоронці розслідували дії ексголови адмінсуду Павла Вовка і його колег - суддів ОАСК Аблова і Ігоря Погрібніченка, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івана Шепітка.

За даними слідства, Вовк нібито через небажання проходити тестування у Вищій кваліфікаційній комісії суддів перешкоджав діяльності окремих її членів. Зараз усім фігурантам за фактами втручання в діяльність ВККС і прийняття неправочинних рішень оголошено підозри.

Також НАБУ опублікувало записи розмов судді Вовка. У листопаді Шевченківського райсуду Києва відмовився продовжити терміни досудового розслідування у провадженні, тому Генпрокуратура вирішила передати справу до суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram