ГоловнаПолітика

Зеленський побачив прогрес у газових переговорах (оновлено)

"На рівні радників будуть обговорювати деталі".

Зеленський побачив прогрес у газових переговорах (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський заявив, що на двосторонній зустрічі в Парижі Україна і Росія досягли прогресу в газовому питанні.

"Мені здається, що це питання ми розблокували. Уже на рівні радників будуть обговорюватися можливості, формат, обсяг, ціна та таке інше - деталі договору про транзит газу", - сказав Зеленський на пресконференції після саміту нормандської четвірки.

Президент Росії Володимир Путін на це саме питання відповів дитячим віршиком: "А у нас в квартире газ, а у вас?" і знову запропонував Україні 25% знижку до нинішньої ціни для кінцевого споживача.

Оновлення. Пізніше на брифінгу для українських журналістів Зеленський сказав, що новий транзитний договір, швидше за все, не буде десятирічним, як хотіла Україна, але й не однорічним, як пропонувала Росія.

"Більше не йдеться про контракт на рік, усе, зняли це з обговорення. Я наполягав на максимально вигідних умовах для України і Європи - 10 років. Дуже складно, коли одна сторона наполягає на році, а інша - на десяти. Думаю, ми знайдемо щось посередині, мені так здається", - сказав він.

Зеленський також підтвердив, що на зустрічі було озвучено пропозицію, щоб Росія повернула 3 млрд доларів боргу газом.

"Ми готові взяти газом. Це компроміс, на який ми готові йти, тому що нам потрібно, why not?" - сказав президент.

Нагадаємо, що 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору з транзитом газу в об'ємах до 90 млрд кубометрів на рік. У той самий час у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує у 2020 році завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram