ГоловнаПолітика

Зеленський: з Путіним у нас абсолютно різні погляди щодо кордону (оновлено)

Росія відмовляється переглядати Мінські угоди.

Зеленський: з Путіним у нас абсолютно різні погляди щодо кордону (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна і Росія мають абсолютно різні погляди на повернення контролю над кордоном.

"У нас із президентом Російської Федерації, кажу відверто, абсолютно різні погляди з приводу передачі кордону і коли це можливо", - сказав Зеленський.

"Президент Російської Федерації говорить, що в "Мінську" (те, що колишній президент Петро Олексійович підписував) передача кордону - після виборів. Я, природно, порушую питання, щоб передача кордону була до проведення місцевих виборів. Мені здається, ми дуже аргументовано говоримо , але поки що в нас різні погляди. Думаю, що не випадково ми говоримо про зустріч через кілька місяців і не випадково в нас зустріч чотирьох лідерів. Думаю, на це питання ми знайдемо вихід, інакше ми не зрушимо з цього питання", - додав президент України.

Російський лідер Володимир Путін підтвердив розбіжності з приводу кордону і виключив компроміс.

"Нашу позицію дуже легко зрозуміти. Ми за те, щоб виконувалися Мінські угоди. Візьміть і прочитайте, що там написано. Там написано, що Україна починає встановлювати контроль на цій ділянці кордону наступного дня після виборів. І остаточно цей процес завершується після повної реалізації всіх політичних процедур. Навіщо порушувати Мінські угоди і заново їх переписувати. Якщо ми порушимо один пункт - почнеться переписування інших, і ми взагалі втратимо все", - сказав Путін.

Російський президент послався на Комплекс заходів виконання Мінських домовленостей від 2015 року, де питання кордону прописано в пункті №9.

"Відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України в усій зоні конфлікту... має розпочатися першого дня після місцевих виборів і завершитися після всеосяжного політичного врегулювання (місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей на підставі Закону України та конституційної реформи) до кінця 2015 року за умови виконання пункту 11 [про особливий статус Донбасу]", - говорить він.

Оновлення. Пізніше на брифінгу для українських журналістів Зеленський сказав, що пропонував створити окрему підгрупу в Тристоронній контактній групі, яка займалася б питаннями кордону.

"Я запропонував створити окрему підгрупу в Мінську, яка займалася б виключно питанням поетапного контролю українського кордону. Я хотів би, щоб цей етап завершився до виборів. У президента Російської Федерації позиція, на жаль, узгоджена в Мінську. Це найскладніша ситуація і головна поразка для України з того, що було підписано", - заявив президент України.

Він також сказав, що для України контроль над кордоном - це питання безпеки, тоді як для Росії - це політичне питання.

"Найскладніше питання. У якомусь сенсі ми заручники Мінська. Але незважаючи на це, я йому сказав, що ми на це не підемо. Він сказав: ми не бачимо іншого виходу. Але потім ми почали говорити про це і він сказав: ну окей, давайте говорити", - розповів Зеленський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram