ГоловнаПолітика

Порошенко застеріг від газових перемов на нормандському саміті

Експрезидент назвав газ батогом для України.

Порошенко застеріг від газових перемов на нормандському саміті
Фото: Михаил Палинчак

Колишній президент Петро Порошенко застеріг Володимира Зеленського від газових перемов на нормандському саміті в Парижі.

Про це повідомила пресслужба його партії "Європейська солідарність".

"Заберіть цей батіг для України з рук Путіна. Приберіть інструмент тиску на нашу країну. Переведіть газ на звичайний комерційний продукт. Нічого там робити президентам", - сказав Порошенко.

Він вважає, що спроба обміняти безпеку і незалежність на газ прирече Україну на поразку.

Порошенко нагадав, що 1996 року через газові борги керівництво України погодилося на продовження базування ЧФ РФ в Криму ще на 25 років.

Порошенко також нагадав про "харківські угоди". "Що було їх природою? Газ. Ми мали дуже високі ціни на газ. Навіть більше, на весь світ Росія звинувачувала, що ми постійно крадемо цей газ. І для розрахунків за газ, для знижки були підписані ці ганебні зрадницькі "харківські угоди", - зазначив він.

П'ятий президент України сказав, що 2015 року росіяни "хотіли грати в ту саму гру" - восени "Газпром" припинив постачання газу в Україну. Він зазначив, що тоді дав команду провести перемови та перейти на закупівлю газу в європейських країнах і водночас із цим готувати позови проти "Газпрому".

"Врешті-решт, навіть з економічного погляду сьогодні в нас є всі підстави говорити про те, що ми маємо юридичну позицію для позовів до РАО" Газпром "на 15 млрд доларів", - зазначив Порошенко.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram