ГоловнаПолітика

Росія блокує спроби ОБСЄ заявити про агресію проти України, - США

Сполучені Штати серйозно стурбовані щодо невиконання РФ зобов'язань в рамках ОБСЄ.

Росія блокує спроби ОБСЄ заявити про агресію проти України, - США
Фото: Макс Левин

Росія блокує будь-які спроби держав-учасниць ОБСЄ заявити Раді міністрів Організації з безпеки і співробітництва в Європі щодо російської агресії проти України.

Про це заявив глава місії США в ОБСЄ посол Джеймс Гілмор, передає Укрінформ.

"Сполучені Штати серйозно занепокоєні щодо невиконання деякими державами своїх зобов'язань в рамках ОБСЄ. По суті, є лише одна держава - Росія - яка несе головну відповідальність за нездатність просунутися у виконанні положень Гельсінського заключного акта і Паризької хартії", - заявив він на пресконференції за результатами 26-го засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ в Братиславі.

Дипломат додав, що Росія не виконує положень Гельсінського акту, проявляючи агресію проти України, Грузії, порушує права людини тощо. Це, зокрема проявляється блокуванням заяв щодо України, адже Росія користується принципом консенсусу в Організації і не дає іншим учасникам висловитися і засудити порушення міжнародного порядку.

"І ми це спостерігаємо щороку тут, на Раді міністрів ОБСЄ. Росія блокує будь-які спроби інших держав-учасниць зробити заяву щодо України. Так само Росія блокує будь-які зусилля ОБСЄ щодо створення українсько-російської наглядової місії на кордоні, яка запобігла б незаконному перевезенню боєприпасів або незаконній контрабанді через кордон", - заявив Гілмор.

Як повідомлялося, делегація Росії в ОБСЄ зажадала виключити з декларації зустрічі міністрів всі питання, пов'язані з Кримом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram