ГоловнаПолітика

Онищенко чекатиме на рішення про екстрадицію в тюрмі в Німеччині

Про заставу поки що не йдеться, повідомили в прокуратурі.

Онищенко чекатиме на рішення про екстрадицію в тюрмі в Німеччині
Фото: detector.media

Колишній народний депутат Олександр Онищенко чекатиме на рішення про екстрадицію з Німеччини в Україну під вартою, про заставу поки що не йдеться. Про це пише Deutsche Welle з посиланням на інформацію Генеральної прокуратури Ольденбурга. Уточнюють, що затримання Онищенка відбулося в місті Ахім, а не Аахен, як раніше помилково повідомляли.

"На підставі запиту України про екстрадицію щодо 50-річного українця Вищим земельним судом Ольденбурга видано ордер на екстрадиційний арешт", - повідомили в прокуратурі у відповідь на запит журналістів.

Генпрокуратура Ольденбурга очікує правової позиції адвокатів екснардепа, після чого суд буде приймати рішення про його видачу українським правоохоронним органам. Поки що невідомо, скільки це займе часу.

Повідомляють, що в листопаді Онищенко програв суд в Іспанії про надання притулку, після чого голова НАБУ Артем Ситник припустив, що він може виїхати до Нижньої Саксонії в Німеччині, де має нерухомість.

Нагадаємо, 29 листопада в Німеччині за запитом Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали колишнього народного депутата України Олександра Онищенка.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура попередньо очікує, що ексдепутата Олександра Онищенка екстрадують з Німеччини в Україну протягом 1-2 місяців, хоча процедура може і затягнутися.

Раніше Олександр Онищенко, який близько трьох років не проживав в Україні, заявив, що повертається вже в грудні. Він показав журналістам квиток на переліт в економ-класі Ryanair, датований 13 грудня, через Барселону до Києва.

У жовтні Онищенко повідомив, що повернеться в Україну, щойно компетентні органи дадуть йому дозвіл на виїзд.

У червні Онищенко заявив, що вже подав офіційні запити для свого повернення в Україну до відповідних органів. Він також подавав документи у ЦВК для участі у виборах, але отримав відмову.

Онищенко втік з України і перебуває в розшуку, хоча Інтерпол відмовився оголошувати його в міжнародний розшук. 5 липня 2016 року, коли нардеп уже перебував за кордоном, Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання і арешт.

За версією слідства, Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд грн на реалізації природного газу. У результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України") було завдано збитків у розмірі понад 740 млн грн.

До "газової схеми" причетні кілька десятків людей. Керівниками злочинного угруповання, крім самого депутата, вважають його матір Інесу Кадирову і бізнесмена Валерія Постного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram