ГоловнаПолітика

Прокуратура МКС наблизилася до початку повноцінного розслідування ситуації в Криму і Донбасі

"Кваліфікація ситуації в Криму - однозначно окупація".

Прокуратура МКС наблизилася до початку повноцінного розслідування ситуації в Криму і Донбасі
Судьи Международного уголовного суда перед вынесением приговора
Фото: EPA/UPG

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду, розташованого в Гаазі, 5 грудня опублікував звіт про свою діяльність під час попередніх розслідувань за 2019 рік. Зокрема, в документі йдеться про міжнародне становище окупованих Росією територій України.

Так, анексія українського Криму чітко кваліфікована як міжнародний збройний конфлікт.

Про це повідомив постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич.

"Кваліфікація ситуації в Криму: однозначно існує стан окупації, тобто міжнародного збройного конфлікту (п. 270). Позиція Офісу прокурора МКС про кваліфікацію ситуації в Криму є чіткою і однозначною", - написав він у фейсбуці. Що стосується ситуації на Донбасі, то тут МКС залишається на позиції паралельної кваліфікації збройного конфлікту - міжнародний (не пізніше ніж 14 липня 2014 року) і не міжнародний (не пізніше ніж 30 квітня 2014 року).

"Офіс прокурора МКС продовжує аналізувати, чи здійснювала/здійснює РФ загальний контроль над антиурядовими організованими збройними групами на Донбасі з метою з'ясувати, чи існує на Донбасі єдиний міжнародний збройний конфлікт", - написав Кориневич.

Крім того, у звіті відображено перелік можливих злочинів проти людяності та військових злочинів, скоєних під час окупації Криму і війни на сході України.

Зараз Офіс прокурора МКС займається питанням прийнятності справ, що є роботою над останньою третьою фазою попереднього вивчення/розслідування. Так, метою цієї роботи в 2020 році може стати дозвіл прокурора на початок повноцінного розслідування ситуації в Криму і Донбасі, зазначив Кориневич.

Про те, що Міжнародний кримінальний суд розглядає ситуацію в анексованому Криму рівнозначною міжнародному збройному конфлікту між Україною і Росією, йшлося у звіті суду ще у 2016 році.

7 грудня 2018 року МКС знову підтвердив, що анексія Криму - це збройний конфлікт між Україною і Росією.

Як повідомлялося, прокуратура Гаазького трибуналу встановила 1,2 тис. фактів злочинів на Донбасі.

На думку експертів, Україна не зможе самостійно притягати до відповідальності Володимира Путіна і вище керівництво РФ, а тільки в результаті розслідування Міжнародного кримінального суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram