ГоловнаПолітика

КВУ: 53% законопроєктів ВР - фінансовий популізм

У попереднього уряду також існувала ця проблема, однак у менших кількостях.

КВУ: 53% законопроєктів ВР - фінансовий популізм
Фото: Макс Левин

Більш ніж половина законопроєктів, зареєстрованих у Верховній Раді IX скликання - 53%, - є нереальними для виконання і мають ознаки фінансового популізму. Про це заявив Комітет виборців України у фейсбуці.

"Так, за період з 29 серпня по 19 листопада 2019 року Міністерством фінансів України було здійснено 447 експертних висновків до законопроєктів щодо фінансових можливостей їх реалізації. За результатами опрацювання законопроєктів 236 із них або 53% були визнані такими, що негативно впливають на доходну чи видаткову частини державного бюджету і, відповідно, унеможливлюють їх реалізацію", - сказано в повідомленні.

Голова КВУ Олексій Кошель підкреслив, що проблема фінансового популізму, хоча і в меншому масштабі, існувала і в парламенті попереднього скликання. Так, за даними КВУ, в 2016 році негативні висновки Мінфіну отримали 34% законопроєктів, у 2017 році - 32%.

"Однак зараз ця цифра різко зросла і становить вже 53%. Як правило, більшість нереалістичних документів реєструють самі народні депутати, які, з одного боку, вимагають підвищення соціальних стандартів, але з іншого - не обґрунтовують за рахунок чого було б реально здійснити такі виплати. При цьому чинне законодавство зобов'язує депутатів представляти фінансові розрахунки до законопроєктів, однак на практиці цю норму майже не виконують або вказують відверто нереальні джерела доходів", - зазначив Кошель.

Серед фінансово нереалістичних документів:

  • проєкт закону №2297 «Про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо щомісячної адресної допомоги" (автори - Н. Королевська, Ю. Солод);
  • №2278 «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи)» (автори - Г. Третьякова, В. Струневич, А. Арсенюк, С. Гривко, А. Остапенко);
  • №1136 «Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини та порядку її виплати» (автор - Д. Шпенов) та інші.

Нагадаємо, в листопаді КВУ заявляв, що в партії "Слуга народу" жодна особа не працює офіційно. Комітет проаналізував фінансові звіти партій за 3-й квартал 2019 року (липень-вересень), згідно з якими в політсилі офіційно не працює жодна людина. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram