ГоловнаПолітика

Пристайко розкрив зміст проєкту рішення нормандського саміту

"Це не буде Мінськ-3".

Пристайко розкрив зміст проєкту рішення нормандського саміту
Фото: Укринформ

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко переказав зміст проєкту рішення саміту в нормандському форматі, узгоджений чотирма державами.

Про це він заявив у спілкуванні з журналістами під час конференції NATO Engages у Лондоні, повідомляє ЄП.

Пристайко вкотре наголосив, що цей проєкт не є новим документом - він був узгоджений на початку осені, проте досі саме він залишається робочим варіантом, який повинен лягти в основу фінального рішення лідерів.

"Ще 2 вересня радники лідерів 4 країн затвердили прикінцеві положення комюніке, яке буде оприлюднено після завершення саміту", - пояснив він, додавши, що йдеться не про фінальне рішення, а лише про його проєкт.

"Документ, скажу чесно, не зовсім амбітний, він дуже обережний. На сьогодні документ передбачає фіксацію досягнень", - додав міністр.

Вадим Пристайко переказав зміст положень, які вказані в узгодженому проєкті.

"Лідери відзначають успішне розведення на трьох ділянках і пропонують визначити наступні точки розведення. Лідери відзначають успішний обмін, який відбувся, і пропонують прискорити роботу щодо наступного етапу обміну, включаючи ідею "всіх на всіх". Далі лідери вимагають визначити наступні ділянки для розмінування тощо.

Тобто дуже короткий документ, наприкінці якого в проєкті написано, що лідери уповноважують свої переговорні команди продовжити підготовку наступних (ініціатив). Це загальні фрази, які перетворяться на документ тільки після завершення зустрічі глав держав", - розповів він.

Пристайко також наголосив, що йдеться про принципові рішення, які змінюють черговість або зміст мінських домовленостей. "Це не буде Мінськ-3", - заявив він.

Раніше в Лондоні глава МЗС назвав червоні лінії України на нормандському саміті в Парижі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram