ГоловнаПолітика

У Німеччині затримали екснардепа Онищенка, - "Схеми" (оновлено)

До обрання запобіжного заходу він буде під вартою.

У Німеччині затримали екснардепа Онищенка, - "Схеми" (оновлено)
Александр Онищенко
Фото: rubryka.com

У Німеччині в місті Аахен 29 листопада затримали колишнього народного депутата України Олександра Онищенка, передають "Схеми" з посиланням на кілька джерел у різних правоохоронних органах.

Його затримали за запитом Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Тепер суд повинен винести вердикт щодо екстрадиції Онищенка в Україну. Також йому мають обрати запобіжний захід.

Дата засідання невідома, доти колишній нардеп перебуватиме під вартою. Його адвокат Олег Іщенко в коментарі журналістам "Схем" заявив, що не готовий надавати інформацію про затримання Онищенка.

Оновлено 18:06. Інформацію про затримання Онищенка підтвердила LB.ua прессекретарка Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Постолюк.

"Так, ця інформація відповідає дійсності (з приводу затримання Онищенка - LB.ua)", - сказала вона, додавши, що зараз вирішується питання про його екстрадицію в Україну. Деталі розголошувати вона відмовилася.

Нагадаємо, раніше Олександр Онищенко, який близько трьох років не проживав в Україні, заявив, що повертається вже в грудні. Він показав журналістам квиток на переліт в економ-класі Ryanair, датований 13 грудня, через Барселону до Києва.

У жовтні Онищенко повідомив, що повернеться в Україну, щойно компетентні органи дадуть йому дозвіл на виїзд.

У червні Онищенко заявив, що вже подав офіційні запити для свого повернення в Україну до відповідних органів. Він також подавав документи у ЦВК для участі у виборах, але отримав відмову.

Онищенко втік з України і перебуває в розшуку, хоча Інтерпол відмовився оголошувати його в міжнародний розшук. 5 липня 2016 року, коли нардеп уже перебував за кордоном, Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання і арешт.

За версією слідства, Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд грн на реалізації природного газу. У результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України") було завдано збитків у розмірі понад 740 млн грн.

До "газової схеми" причетні кілька десятків людей. Керівниками злочинного угруповання, крім самого депутата, вважають його матір Інесу Кадирову і бізнесмена Валерія Постного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram