ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про практичне скасування депутатської недоторканості

Можливість затримати депутата залежатиме від генпрокурора.

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про практичне скасування депутатської недоторканості
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада на пленарному засіданні у вівторок прийняла в першому читанні законопроєкт №2237 про практичну реалізацію рішення про зняття недоторканності з народних депутатів.

За нього проголосували 253 народних депутати.

Цей законопроєкт прибирає згадки про депутатську недоторканність із закону про регламент (виключається цілий розділ 35), Кримінального процесуального кодексу і закону про статус народного депутата.

При цьому депутати збираються прописати в КПК нову статтю 482-2 про особливості початку досудового розслідування щодо депутата, його затримання, арешту або проведення щодо нього слідчих дій, у тому числі негласних.

Вона передбачає, що кримінальне провадження стосовно депутата до Єдиного реєстру досудових розслідувань повинен вносити генеральний прокурор. Також він має підтримувати всі клопотання у справі. Розглядатиме їх апеляційний суд у межах територіальної юрисдикції органу досудового розслідування або Вищий антикорупційний суд.

Це означає, що затримати депутата на місці злочину буде неможливо.

"Навіщо брехати виборцям і ставити ще одне обмеження у вигляді генерального прокурора? Я закликаю підтримати альтернативний законопроєкт, який дозволяє затримати депутата на місці злочину, якщо депутат скоїв убивство чи зґвалтування. За законопроєктом, запропонованим вами, це неможливо буде зробити", - обурилася авторка альтернативного законопроєкту Олександра Устінова з "Голосу".

Нагадаємо, з 2020 року набуде чинності нова редакція статті 80 Конституції, з якої виключили положення про наявність у парламентаріїв недоторканності, а також про неможливість притягнення їх до кримінальної відповідальності без згоди Ради.

В інших законах ці норми залишилися чинними. Їх планували прибрати разом зі скасуванням "правок Лозового", але депутати виступили проти, тому було прийнято рішення внести інший законопроєкт, присвячений тільки питанню недоторканності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram