ГоловнаПолітика

Міністр оборони Естонії скептично оцінив висловлювання Макрона про РФ

"Росія - це загроза, і немає жодного сенсу це приховувати".

Міністр оборони Естонії скептично оцінив висловлювання Макрона про РФ
Юри Луйк
Фото: ЕРА

Міністр оборони Естонії Юрі Луйк скептично ставиться до пропозиції президента Франції Еммануеля Макрона про додатковий діалог із РФ. Про це Луйк заявив в інтерв'ю естонському телебаченню перед вильотом до Лондона на саміт НАТО, передає "Інтерфакс-Україна".

"Попрацювавши послом у Росії, я цілком собі уявляю, що такого штибу діалог для росіян не має особливої доданої вартості. Росіяни, зрозуміло, хочуть щось за це отримати. Але ми не можемо дати їм те, чого вони хочуть", - сказав Луйк.

За його словами, потреба в НАТО зараз дужча, ніж будь-коли, оскільки РФ знову стала загрозою. "Ми повинні якомога більше зосередитися на спільних цінностях і реальній загрозі безпеці. Ми повинні чесно сказати, що якщо Росія - це загроза, то це загроза. Немає жодного сенсу приховувати або намагатися це прикрасити", - додав Луйк.

Нагадаємо, раніше президент Франції Еммануель Макрон зробив кілька скандальних заяв про те, що ворогом НАТО є тероризм, а не РФ, і закликав Альянс до тіснішої взаємодії з Росією.

В інтерв'ю британському виданню The Economist, Макрон заявляв про "смерть мозку" НАТО і закликав Європу "прокинутися".

На питання про те, чи вірить він у положення ст. 5 (Статуту НАТО) про колективну оборону, згідно з яким напад на одного союзника Альянсу розглядається як напад на всіх союзників, французький президент відповів: "Я не знаю... але що означатиме стаття п'ята завтра?"

Після цих слів президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розкритикував Макрона і порадив йому перевіритися у лікаря на предмет "смерті мозку".

Зі свого боку, відповідаючи на питання про перезавантаження відносин США і Франції, а також висловлювання Макрона, президент Зеленський зазначив, що це "звучить дивно".

"Я думаю, що декотрі із цих слів пов'язані з ослабленням санкційної політики. Це те, що я зараз усвідомив глибше. Я розумію, тому що в економічному плані (санкційна політика) не на користь Франції і Німеччині. Але коли ми говоримо про людей, ми не повинні розглядати питання вигоди", - заявляв президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram