ГоловнаПолітика

Суд дозволив заарештувати мільярдера Жеваго, підозрюваного в розтраті 2,5 млрд гривень банку "Фінанси і кредит"

Його підозрюють у відмиванні доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах.

Суд дозволив заарештувати мільярдера Жеваго, підозрюваного в розтраті 2,5 млрд гривень банку "Фінанси і кредит"
Константин Жеваго
Фото: Финансы

Суд дозволив заарештувати колишнього народного депутата, мільярдера Костянтина Жеваго, якого підозрюють в організації розтрати майна банку "Фінанси та Кредит" і легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України).

Про це повідомляють на сайті Генеральної прокуратури.

Зазначають, що слідчий суддя задовольнив клопотання прокурора ГПУ про обрання для Жеваго запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

"У зв'язку із систематичною неявкою в орган попереднього розслідування його оголошено в міжнародний розшук, і слідчий суддя дав дозвіл на його затримання. Зазначена постанова суду про обрання запобіжного заходу є підставою для затримання підозрюваного за межами України і видачі такої особи компетентним органам", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 9 жовтня Жеваго було оголошено в розшук Державним бюро розслідувань України у зв'язку з підозрами в розтраті 2,5 млрд гривень банку "Фінанси та Кредит", визнаного банкрутом у 2015 році. У вересні Жеваго не прийшов у ДБР на вручення підозри, після чого бюро оголосило його в нацрозшук.

Крім того, Жеваго також закидають декларування недостовірної інформації (ст. 366-1 Кримінального кодексу), а саме: відсутність у декларації відомостей про фінансові зобов'язання на суму понад 10 млн гривень у 2015 і 2016 роках, а також понад 9 млн гривень у 2017 році.

За даними агентства "Українські новини", бізнесмен тривалий час перебуває за кордоном.

Жеваго був депутатом шести скликань українського парламенту, починаючи з 1998 року. У 2019 році він програв вибори на своєму окрузі проєктному менеджеру "ProZorro.Продажі" Олексію Мовчану. Жеваго - один із найбагатших людей України. За оцінками Forbes, його статки становлять близько 1,1 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram