ГоловнаПолітика

Антикорупційний суд відмовився від справи "діамантових прокурорів"

Обвинувальний акт почнуть розглядати заново в Голосіївському суді.

Антикорупційний суд відмовився від справи "діамантових прокурорів"
Фото: Сергей Нужненко

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 22 листопада повернула справу "Діамантових прокурорів" Олександра Корнійця та Володимира Шапакіна на розгляд до Голосіївського районного суду Києва.

Про це пише "Судовий репортер" з посиланням на матеріали судового реєстру.

Справа три роки розглядалася в Голосіївському райсуді, але наприкінці вересня він вирішив передати матеріали в новостворений ВАКС.

У липні 2015 року, на момент імовірного скоєння злочину, НАБУ ще не здійснювало своїх функцій і справу розслідувала Генпрокуратура. Однак суд узяв до уваги, що прокурори Володимир Шапакін і Олександр Корнієць перебували на високих посадах в органах прокуратури, а сума інкримінованої їм неправомірної вигоди перевищує 500 прожиткових мінімумів.

Після повернення до Голосіївського суду обвинувальний акт почнуть розглядати заново.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, 2015 року громадянин Рак передав $ 150 тис. доларів Валерію Гібаленку, який був знайомий з "діамантовими прокурорами" - тодішнім заступником прокурора Київської області Олександром Корнійцем і першим заступником начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимиром Шапакіним.

Рак був одним з неофіційних співвласників компанії "Гідроекоресурс", що проводила відновлення водойм. 2015 року підприємство проводило розчищення водойми "Погребський старик" у Київській області. Підприємцям інкримінували, що під приводом розчищення вони незаконно видобували пісок. Надалі під час закриття цієї справи "діамантові прокурори" нібито вимагали гроші.

6 липня 2015 року Шапакіна та Корнійця затримали в будівлі Головного слідчого управління. Під час обшуку вдома в Корнійця були знайдені 35 пакетів з діамантами, що дало привід ЗМІ охрестити цю справу справою "діамантових прокурорів". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram