ГоловнаПолітика

Рада розгляне поправку у справах Майдану першочергово, - Зеленський

Парламент збереться на засідання 3 грудня.

Рада розгляне поправку у справах Майдану першочергово, - Зеленський
Фото: president.gov.ua

Розгляд поправок до законодавства у справах Майдану буде першочерговим для Верховної Ради, яка збереться на засідання 3 грудня. Про це під час заходів з нагоди Дня працівника прокуратури повідомив президент Володимир Зеленський, передає його пресслужба в telegram-каналі

Він зазначив, що "ніхто не дозволить зливати справи Майдану".

"Незважаючи на те, що з 20 листопада прокуратура позбавлена функції слідства, ви повинні продовжити на належному рівні процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях інших органів. Насамперед, це стосується злочинів, що сталися на Майдані Незалежності в 2013-2014 роках", - сказав глава держави.

Згадані зміни стосуються поправок у закон про Державне бюро розслідувань щодо продовження розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 року органи прокуратури остаточно втратили слідчі функції, і справи Майдану повинні перейти частково до Державного бюро розслідувань, а частково - до Національного антикорупційного бюро.

Однак слідство у справах Майдану може призупинитися на невизначений час, тому що Рада не встигла проголосувати необхідних поправок до закону про ДБР і повернутися до цього питання зможе тільки 3 грудня.

Сергій Горбатюк, який очолював створене спеціально для розслідувань справ щодо Майдану Управління спецрозслідувань ГПУ, був звільнений новим генпрокурором Русланом Рябошапкою. Про те, в якому стані нині перебувають справи щодо Євромайдану, можна прочитати в інтерв'ю "Атестація зупинила не тільки розслідування справ Майдану, а й всю роботу Генеральної прокуратури".

21 листопада адвокат сімей Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська оголосила голодування до того моменту, поки не буде проголосована поправка, яка дозволить слідчим у справах Майдану перейти в ДБР і відновити розслідування.

Голодування підтримали ще як мінімум сім осіб, серед яких - активіст і волонтер Олексій Цимбалюк, адвокат і колега Закревською Марина Ліліченко, потерпіла у справі Майдану Любомира Кеплер, координатор волонтерської програми партії "Голос" Микола Виговський, ветеран АТО і поет Микола Музика, а також Михайло Шекета і Микола Королович з Мукачева, які підтримують зв'язок із Закревською щодня.

27 листопада генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що слідство у справах Майдану не зупинено, Генеральна прокуратура України закінчує інвентаризацію кримінальних проваджень і передає їх в інші органи досудових розслідувань. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram