ГоловнаПолітика

ОБСЄ може доставляти пенсії на окуповані території, - глава Донецької ОДА

Для цього потрібні зміни в законодавстві.

ОБСЄ може доставляти пенсії на окуповані території, - глава Донецької ОДА
Павло Кириленко
Фото: Репортер

Голова Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко заявив, що ОБСЄ може взяти на себе функцію доставлення пенсій на окуповані території, для цього потрібні зміни в законодавстві.

Про це він сказав в ефірі Українського радіо.

"Люди, які там перебувають, також повинні дотримуватися норм українського законодавства, якщо вони не будуть перетинати лінію розмежування, як зараз необхідно для того, щоб підтверджувати виплату пенсій тим особам, які цю лінію перетинають. Якщо українське законодавство там діяти не буде і не буде можливості в'їхати мобільним пересувним офісам Пенсійного фонду, то це неможливо зробити", - розповів Кириленко.

Він зазначив, що на неокупованій території функціонують мобільні центри виплат.

"Є чіткий порядок, в якому випадку людина може отримувати пенсійне забезпечення - перетин лінії розмежування, підтвердження паспортних даних, особу ідентифіковано - виплати здійснюються. Є проблематика, яку неодноразово озвучували - це як бути з отриманням пенсій тими особами, які дійсно фізично не можуть перетнути. Ці питання порушували. Були пропозиції від облдержадміністрацій, залучення фахівців ОБСЄ, що підтверджують документально, що ті особи, які не можуть за фізичними можливостями перетинати лінію розмежування, але вони дійсно є, вони мають право на отримання пенсійного забезпечення, щоб нам міжнародні організації допомагали документально отримувати на тих територіях документи і передавати їх в органи Пенсійного фонду", - сказав глава ДонОДА.

За його словами, ОБСЄ може взяти на себе функцію доставлення пенсій на окуповані території.

"Це опрацьовується. Для цього потрібні зміни в законодавстві. Зараз законодавство діє так, що людина повинна бути особисто ідентифікована. Якщо від неї надається довіреність, то вона повинна бути надана на українській території, українським нотаріусом оформлена (приватним або державним), але за вимогами українського законодавства", - сказав Кириленко.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про виплату пенсій жителям тимчасово окупованих регіонів Луганської та Донецької областей.

Раніше міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна готова відновити виплати пенсій в окупованих Росією районах Донецької і Луганської областей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram