ГоловнаПолітика

Труба про записи з його кабінету: "Як Порошенко їх отримав, не знаю"

Глава ДБР детально розповів про прослуховування.

Труба про записи з його кабінету: "Як Порошенко їх отримав, не знаю"
Фото: Макс Левин

Глава Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що прослуховування в його кабінеті не встановлював жоден правоохоронний орган. Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

"Цей прослуховувальний пристрій не було встановлено жодним правоохоронним органом", - додав глава ДБР.

"21 вересня в моєму кабінеті було виявлено прослуховувальні пристрої. Не тільки мікрофон, а всю систему...У вентиляційній системі був мікрофон, підключений за допомогою проводів. І вся інформація надходила в інше місце - не в кабінеті. Там були інші пристрої, проводився запис, передавання отриманої інформації", - розповів він.

Труба додав, що того дня він не був на роботі. Це була субота. "Зазвичай, коли я перебуваю в Києві, то в суботу виходжу на роботу. Але у зв'язку з тим, що 21 вересня (у моїй родині, - LB.ua) - певна подія, я не був у Києві. На робочому місці перебувала співробітниця, яка відкрила вікна кабінету для провітрювання. І після ввімкнення вентиляції почула дивні звуки. Після огляду вентиляційного каналу було виявлено цей пристрій. Викликали правоохоронні органи", - зазначив він.

"Я чітко знаю, скільки цей пристрій там був, але не хочу говорити. Це може негативно вплинути на збір доказів", - сказав Труба і у відповідь на уточнювальне запитання додав: "Так. Більше, ніж три місяці".

Водночас, Труба вважає, що записи, які були опубліковані в анонімному телеграм-каналі під назвою "Трубу прорвало", - змонтовані.

"Я і раніше не виключав, що варіанти (записів: LB.ua) з незаконного прослуховування з'являться в інтернеті. Не розумів тільки, в якій формі, де і коли. Більше того, розумів, що це буде використано як тиск. Для мене не так важливо, хто це зробить, як те, з якою метою. А мета в цій ситуації зрозуміла - скомпрометувати орган і дискредитувати директора ДБР", - сказав він.

На запитання про те, чи впізнає він свій голос, Труба відповів: "Моя відповідь така: голос схожий. Але те, що це мій голос - я не можу сказати. Для цього потрібно провести фоноскопічну експертизу".

На інформацію LB.ua про те, що частину записів з його кабінету Петро Порошенко передав Дональду Туску, глава ДБР відреагував:

"На мій погляд, особи, які здійснювали незаконний запис у кабінеті директора ДБР, та особи, які зараз володіють цими записами, - не одні й ті самі. Як Петро Порошенко отримав ці записи, я не знаю і не можу сказати. Я - керівник правоохоронного органу. Я говорю тільки фактами. Якщо у мене будуть факти, як Порошенко отримав ці записи, обов'язково озвучу".

Нагадаємо, директор ДБР назвав аудіозаписи його прослуховування фейками і заявив, що у відставку йти не збирається.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram