ГоловнаПолітика

Відновлення прямих поставок газу з Росії - це повна капітуляція України, - "Євросолідарність"

"Спроби повернути Росію на енергоринок України мають бути зупинені".

Відновлення прямих поставок газу з Росії - це повна капітуляція України, - "Євросолідарність"
Фото: eurosolidarity.org

Відновлення прямих закупівель газу з РФ буде серйозною загрозою національній безпеці України і має елементи державної зради, оскільки це робить нашу країну залежною від держави-агресора.

Про це йдеться у заяві партії "Європейська солідарність", опублікованій на сайті політсили.

"Спроби повернути Росію на енергоринок України мають бути зупинені скоординованими діями патріотичної опозиції  та громадян України", - йдеться у заяві.

У партії зазначили, що відновлення прямих поставок газу у вівторок анонсував міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель.

"Ми вимагаємо від президента Зеленського і прем’єра Гончарука негайно надати повну і вичерпну інформацію суспільству, чи дійсно мова йде про повернення країни – агресора на енергетичний ринок України. Якщо це самодіяльність міністра, ми вимагаємо його негайної відставки і відкриття кримінального провадження за державну зраду. Якщо це нова політика «зеленої» команди – ми висловлюємо рішучий протест таким намірам і зробимо все, аби зупинити продаж України Кремлю", - йдеться у заяві.

У партії зазначили, що Україна протягом чотирьох років не купує газу у РФ, а раніше ставала об'єктом газового шантажу.

"Саме через газовий шантаж Росії у 1997-му році Україна погодилась на розподіл Чорноморського флоту і базування російських кораблів у Севастополі. Саме у гонитві за газовою знижкою у 2010-му році Україна погодилася на ганебні Харківські угоди і пролонгувала перебування російського флоту у Криму. Це закінчилося анексією Кримського півострова і війною на Донбасі. Залежність від російського газу – це є загроза самій незалежності України", - підкреслюють у партії.

У заяві таке рішення називають зрадою української армії і воїнів, які щодня захищають український суверенітет і територіальну цілісність.

"Вважаємо неприпустимим повертатися до закупок газу в РФ, в час, коли триває війна на Донбасі, окуповано Крим і кожен рубль, зароблений на експорті газу, Росія витрачає на знищення України і українців. Дії влади аморальні й не мають нічого спільного з державницькими. В ситуації, коли "Нафтогаз" виграв у "Газпрома" Стокогольмський арбітраж на суму понад 2 млрд доларів, маємо вимагати від РФ  виконання рішення арбітражу і відшкодування наших збитків. Будь-які поступки Росії у газовому питанні межують із національною зрадою українських інтересів", - заявляють у партії.

"Європейська солідарність" вимагає від голови Верховної Ради Дмитра Разумкова викликати Оржеля на засідання Верховної Ради для пояснень, чиї вказівки або директиви він виконує, а від Зеленського - публічно відмежуватися від позиції Оржеля, "оскільки питання переговорів щодо газу є питанням національної безпеки і, отже , компетенцією президента".

Від Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань партія вимагає "провести розслідування і допитати міністра Оржеля з метою з'ясування можливого російського впливу, щоб схилити його до підписання газових угод в інтересах РФ".

"Ми також закликаємо проєвропейські патріотичні сили об’єднати свої зусилля в парламенті і поза ним, аби не допустити здачі стратегічних інтересів України", - резюмується у заяві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram